LISTA. ŞAPTE FOŞTI PARLAMENTARI DE OLT ÎŞI CER ÎN INSTANŢĂ PENSIILE SPECIALE. CE SPUN ACEȘTIA

0
1043

Şapte foşti senatori sau deputați de Olt au cerut în instanţă plata în continuare a pensiilor speciale, după ce Parlamentul a votat abrogarea acestor drepturi.

Potrivit portalului Tribunalului Olt, în dosarul 616/104/2021, foştii parlamentari  Valentin Argeşanu, Marin Bobeş, Dan Ciocan, Carol Emil Kovacs, Mihai Niţă, Teiu Păunescu şi Nicolae Stan au chemat în instanţă cele două camere ale Parlamentului, dar şi Secretariatul General al Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului.

Obiectul acțiunii înregistrate pe rolul instanței de judecată în data de 15 aprilie 2021 îl reprezintă contestația privind alte drepturi de asigurări sociale anulare ordine de încetare a indemnizaţiei de plată.

Contactați telefonic, foștii parlamentari de Olt ne-au declarat următoarele:

Mihai Niță, fost deputat: Am fost parlamentar trei mandate în perioada decembrie 2008-2020. Era o pensie substanțială, undeva la 10.000 de lei, însă eu am luat doar vreo nouă zile, atât am prins. Atunci am ieșit la pensie. Când am împlinit 65 de ani am ieșit la pensie și după aceea la nouă zile după ce m-am pensionat au tăiat-o. Știu că cine are trei mandate lua 10.000 de lei pe lună, cine are două mandate 6.600 de lei, iar cine are un mandat peste 3.000 de lei.  Eu am contestat în instanță decizia dată de Camera Deputaților. Eu am primit o decizie că încetează plata de la Camera Deputatilor. Eu după ce am ieșit la pensie, atunci s-a votat legea.

Nicolae Stan, fost deputat:

Eu după un mandat de parlamentar luam o pensie specială de 3.100 de lei.

Eu am ieșit la pensie după 52 de ani de muncă cu 1.500 de lei. Nu știu dacă poate să traiască un om care a fost șef toată viața cu 15 milioane ROL. Și am cotizat de m-a luat naiba. Vă dați seama 3.100 de lei plus 1.500 de lei era vorba de 4.600 de lei. Ce era domne pentru un om care a muncit toată viața.

În schimb pentru judecători și procurori este altceva.  Nu este echitate. Să facă o lege ca lumea, dar nu o fac pentru că nu au interes. Ei au interes pentru ei.

 

Teiu Păunescu, fost senator:

Am avut mai multe mandate, dar bani puțini pentru că eu am prins legea veche, adică m-am grăbit cu două luni mai repede să fac solicitarea. Am avut trei mandate de parlamentar dintre care primul este de 2 ani și jumătate în perioada 90-92, iar celelalte sunt mandate întregi 92-96, și după 16 ani, caz unic, am revenit în Parlament. Practic, luam 8.000 de lei întrucât am introdus documentația cu două luni mai devreme. Știam că or să urce salariile că ele reprezentau 90% din salariul de senator.  Și salariile au crescut, aproape s-au dublat în luna iunie. Însă eu am depus dosarul în luna mai. Există lege ca cei care au ieșit la un anumit salariu nu se mai indexează nimic, rămâne fix toată viața. Am încasat timp de doi ani această indemnizație. Eu am prins vechea legislație.

Dan Ciocan, fost deputat: Eu am fost parlamentar timp de două mandate, însă am încasat pensie specială cred că doar două luni, după ce am depus documentația. Pensia era undeva la 8.800 de lei. Nu mi se pare normală decizia luată de Parlament, dar ce mai este normal în ziua de astăzi. Asta este. Ce face toată lumea facem și noi.

Pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie prin votul majorității actualilor deputați și senatori.