OPERATORI ECONOMICI DIN BALȘ, CORABIA, IZBICENI ȘI STOICĂNEȘTI, SANCȚIONAȚI DE INSPECTORII SANITARI VETERINARI

0
355

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt au efectuat recent o serie de controale specifice cu scopul de a proteja sănătatea consumatorilor și de a preveni apariția unor episoade de toxiinfecții alimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale. La acțiuni au participat și polițiști.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt a realizat în perioada 22 martie – 6 aprile 2021, 97 controale.

Controalele  au urmărit verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, magazine de desfacere pește etc).

În urma acestor acțiuni au fost depistate o serie de abateri de la normele sanitare veterinare fiind aplicate 9 avertismente şi 7 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 36.800 lei.

 Sancţiunile contravenţionale au fost aplicate pentru următoarele nereguli depistate : spaţii, utilaje şi echipamente de lucru neigienizate, expunerea peştelui la comercializare fără respectarea condiţiilor de protecţie faţă de mediul exterior, etichetare necorespunzătoare, funcţionare în spaţiu neaprobat sanitar veterinar, supraaglomerarea spaţiului de comercializare şi a agregatelor frigorifice,  agregate frigorifice neigienizate, nu se monitorizează temperatura, neprezentarea dosarelor medicale,  neconcordanţă cu privire la documente . Obiectivele sancționate au fost: 1 restaurant din Balş, 3 magazine alimentare din Izbiceni, 2 magazine de desfacere peşte din Corabia, 1 centru de ambalare ouă din Stoicăneşti ”, se arată într-un comunicat remis la redacție de DSVSA Olt.

Inspectorii sanitari veterinari mai precizează că având în vedere situația epidemiologică la nivel judetului Olt ca urmare a confirmării şi evoluţiei pestei porcine africane pe teritoriul judeţului nostru şi în judeţele limitrofe, atât la porcii domestici, cât şi la porcii mistreţi, trebuie aplicate măsuri de prevenţie cu privire la mişcarea animalelor vii din toate speciile.

În acelaşi timp trebuie respectată măsura de interzicere a funcţionării târgurilor de animale vii, aglomerări de animale sau alte evenimente organizate în scopul comercializării acestora, evitându-se în acest fel circulaţia animalelor din zone cu restricţii în zone indemne.

 Nu în ultimul rând, DSVSA Olt recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare specifice acestei perioade, numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care sunt supuse controalelor sanitare veterinare, pentru a preîntâmpina  apariţia îmbolnăvirilor.

Pentru sesizări și reclamații în domeniul siguranței alimentelor, consumatorii pot apela numerele de telefon 0372.753.837 / 0372.753.838.