OLTUL ARE BUGET. UNDE MERG BANII

0
639

Consilierii județeni au aprobat, vineri, 9 aprilie 2020, bugetul județului pentru acest an. Potrivit președintelui Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu bugetul județului Olt aferent anului 2021 este mai mic decât cel din 2020. Acest lucru va afecta serios investițiile din Olt.

Plenul Consiliului Județean Olt s-a întrunit vineri în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi a sedinței au figurat șapte proiecte de hotărâre care au fost supuse dezbaterii și aprobării forului legislativ oltean. De departe cel mai important proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a vizat aprobarea bugetului județului Olt pe anul 2021 și estimări pe anii 2022-2024. Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Șeful administrației județene a adăugat că anul acesta cei mai mulți bani pentru investiții se vor duce în sănătate și asistență socială. „ Bugetul în comparație cu anul trecut a pierdut bani și bineînțeles el este mai mic și acest lucru se va vedea în investițiile pe care Consiliul Județean le va face anul acesta. Practic, anul acesta față de anii trecuți toată suma pe care Consiliul Județean o are pentru investiții se reduce la 12 milioane de lei. Ea este împărțită între Spitalul Județean , Spitalul de Psihiatrie de la Schitu, între Direcția Generală de Asistență Socială și bineînțeles bugetul Consiliului Județean”, a spus Oprescu.

Și infrastructura rutieră județeană va beneficia în acest an de investiții, însă resursele financiare limitate nu vor permite finalizarea lucrărilor propuse.

„Sunt două investiții pe drumuri pe care le continuăm anul acesta, dar din lipsa banilor nu le terminăm. Cred că constructorii erau în stare să le termine. Nu sunt lucrări mari, dar noi nu avem bani să terminăm toate lucrările”, a adăugat președintele Consiliului Județean Olt.

În ceea ce priveşte alocările pentru echilibrarea bugetului localităţilor din judeţ, Marius Oprescu a declarat că forul judeţean a încercat să ajute localităţile aflate în dificultate.

„Din punctul meu de vedere, toată lumea a câştigat. Sumele sunt diferite, e adevărat, dar şi problemele localităţilor sunt diferite. Ca în fiecare an, noi încercăm să ajutăm anumite localităţi aflate în dificultate. Am făcut-o şi anul acesta, suma pe care am împărţit-o este de aproximativ 27 de milioane de lei, pentru toate localităţile din judeţul Olt, inclusiv oraşele şi municipiile”, a conchis șeful administrației județene.

Pe lângă aprobarea bugetului au mai primit undă verde din partea aleșilor județeni următoarele proiecte:

Proiect de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a cotei de 6% din impozitul pe venit pe anul 2021;

Proiect de hotărâre cu privire la: repartizarea pe unități administrativ teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pentru anul 2021 și estimări pe anii 2022-2024;

 Proiect de hotărâre cu privire la: repartizarea pe unități administrativ teritoriale a estimărilor pentru 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată și din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală pe anii 2022-2024 ;

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al S.C. OLT DRUM S.A. pe anul 2021 ;

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea acordării burselor de ajutor social elevilor care frecventează cursurile Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Balș și ale Școlii Profesionale Speciale Balș, pe anul 2021;

Proiect de hotărâre cu privire la: aprobare achiziționare de servicii juridice de către Centrul Județean de Cultură și Artă Olt.