SUTE DE PERSOANE DIN OLT, ACUZATE CĂ AU PREJUDICIAT BUGETUL STATULUI

0
760

Sute de olteni, au de dat bani înapoi statului, după ce Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt a descoperit că aceştia încasau ilegal anumite drepturi sociale. În total, debitele stabilite de AJPIS Olt, în 2020, sunt de peste 1,9 miliarde ROL. Suma reprezintă drepturi încasate fără temei legal de către beneficiarii de stimulent de inserție, de alocaţie de stat, de indemnizaţie de creşterea copilului, de ajutor social sau alocaţie pentru susţinerea familiei și alocație de plasament.

Situaţia cea mai gravă se înregistrează la indemnizația de creșterea copilului, unde sunt constituite 78 de debite în sumă totală de 60.588 de lei (peste 600 milioane ROL). Nici în privinţa alocației de stat situația nu era în regulă, la începutul lunii ianuarie 2021, debitele pe care le avea de recuperate AJPIS Olt de la 35 de beneficiari fiind de 59.309  lei (593 de milioane ROL). Sume relative mari de recuperat sunt și la alocația de susținere a familie. În prezent, suma pe care AJPIS o are de recuperate de la 35 de beneficiari se ridică la 55.888 lei.

Debite în cuantum de 29.648 de lei înregistrează şi 22 beneficiarii de stimulant de inserție, în timp ce 28 de beneficiari de venit minim garantat au de returnat 15.010 lei. „În evidenţele instituţiei, la 31decembrie 2020, figurau 200 de debitori. Suma pe care aceştia o datorează se ridică la valoarea totală de 192.717 RON”, a precizat directorul executiv al AJPIS Olt, Maria Bubulincă.

Potrivit legii, cei care au încasat ilegal indemnizaţiile de la stat sunt nevoiţi să le înapoieze Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Sociale. Dacă persoanele respective beneficiază în continuare de prestaţii sociale, sumele se opresc din aceste drepturi. Însă, dacă beneficiarii ilegali de sprijin din partea statului vor refuza să plătească aceste sume, AJPIS va trimite listele cu debitorii la Fisc, care va continua demersurile pentru a recupera banii.