Când „Guvernul meu” este dat mai departe

2
256

Dezbaterile politice pe marginea bugetului pe 2021 mi-au readus în minte câteva dintre ideile, exprimate cu diferite prilejuri, ale fostului ambasador american la București, Adrian Zuckerman, un fost român, născut Zaharescu, care de curând și-a încheiat misiunea începută în decembrie 2019. Acum îmi dau seama că tot ce se întâmplă cu bugetul României din acest an este inspirat din ideile ambasadorului american. Iată una dintre ele: „Numărul enorm de companii de stat din România, cel mai ridicat din Europa, trebuie să facă subiectul privatizării”. Înțelegeți de ce se subiectul privatizării a fost reluat cu atâta aprindere? Pentru că, la cele 400 de companii americane din țara noastră care „îi ajută, zi de zi, pe români să ducă o viață mai bună”, trebuie să se adauge altele și altele. Mai ales în următoarea perioadă, după ce alegerile au fost câștigate de cine trebuie. În cuvintele Excelenței Sale: „Poporul român și-a spus cuvântul și a ales libertatea și statul de drept în detrimentul aiurelilor moștenite de la nepotismul și corupția comuniste”. Era atacat aici, nici măcar voalat, Partidul Social Democrat, autorul unor asemenea „aiureli” precum: mărirea salariilor și pensiilor, acordarea de sporuri și tichete de vacanță, sprijinirea capitalului autohton și a agriculturii locale, păstrarea în proprietate de stat a sectoarelor strategice etc.

E clar că există un interes străin pentru ca românii să trăiască într-o permanentă austeritate. Păi, cine ar mai culege sparanghelul din fermele germane? Și de unde și-ar mai procura americanii cei mai buni programatori, ingineri, medici, dacă nu din rândurile celor care, în speranța unui trai mai bun în SUA, joacă la sinistra loterie a vizelor (pe care americanii, din „dragoste” față de români, încă o mențin în vigoare)?

Ce trebuie să mai facă Guvernul Cîțu? Ne-o spune ambasadorul american: „Un acord cu privire la recondiționarea unui reactor nuclear și construirea a două reactoare noi la Cernavodă” E vorba aici de un proiect în valoare de 8 miliarde de dolari. Alte proiecte țin de dotarea armatei. Deja, în plină pandemie, Guvernul Orban a cumpărat de la americani armament în valoare de vreo 3 miliarde de dolari. În legătură cu gazele din Marea Neagră, un consorțiu de firme româno-americane se pregătește să înceapă, în acest an, extracția de gaze naturale, beneficiind de o serie de condiții stimulatoare din partea statului român.

În sfârșit, am reținut încă o idee care merită subliniată. De data aceasta referindu-se la bunăstarea românilor, fostul ambasador american spune: „Poporul român nu ar trebui să fie nevoit să aibă un nivel de trai mai scăzut decât populațiile din Vestul Europei”. Frumos spus! Dar cum? Tot Excelența Sa ne arată calea: competiția de pe piața liberă. Teoretic, exact așa stau lucrurile, de acord cu competiția ca „sursă de bunăstare și prosperitate pentru toți”, numai că trebuie și să ai cu ce să vii în competiție. Or, când se distrug toți pilonii de susținere ai capitalului românesc, e clar că românii sunt, în mod deliberat și sistematic, scoși din competiție. De fapt, cam ăsta e scopul suprem al tuturor celor care „ne vor binele”: ca românii să nu mai conteze pe piața liberă. Și parcă toate ideile care vin dinspre actuala putere din România, în legătură cu bugetul pe 2021, converg în această direcție.

În aceste condiții, nu pot decât să mă întreb în legătură cu adevăratul motiv pentru care președintele Iohannis și-a dorit „Guvernul meu”. Cea mai mare dorință a lui fiind să-și asigure liniștea necesară pentru a-și face vizitele săptămânale la Sibiu, pentru a merge la schi și în excursii pe munte, el nu și-a dorit, în realitate, un guvern pentru el, ci pentru a-l da mai departe.

Constantin Smedescu

2 COMENTARII

  1. nenorocirea poporului roman are un singur nume :psd nu americanii au distrus economia romaneasca ci iliescu si nastase astia parca va sunt cunoscuti si dvs dle smedescu?

Comentariile sunt închise.