PSD a lansat un proiect de buget alternativ. Declarații parlamentari de Olt

1
188

PSD a prezentat, miercuri, deși este în opoziție, un buget alternativ la cel care este elaborat de Guvern pentru anul 2021. Social-democrații au prevăzut un salariu minim de 2.460 de lei față de cel de 2.300 de lei propus de Cabinetul Cîțu. De asemenea, PSD vrea să crească punctul de pensie de la 1.442 de lei la 1.775 de lei în martie 2021.
Senator Siminica Mirea: ”Prin construirea bugetului alternativ de către Partidul Social Democrat demontăm sintagma „nu se poate”. Dacă există dorinţă şi interes faţă de viaţa românilor, se poate. Acest buget alternativ se diferenţiază total de cel actual, fiind un buget pentru oameni, cu impact major asupra calităţii vieţii, sănătăţii, educaţiei şi nivelului de trai. Ţinta principală a bugetului prezentat astăzi este aceea de a veni cu venituri de 374 miliarde de lei din construcţia PIB-ului României. În continuare, prioritatea 0 rămâne combaterea pandemiei şi a crizei sanitare generată de virusul SARS-CoV-2, motiv pentru care, în bugetul alternativ s-au alocat sume uriaşe acestui obiectiv. A doua ţintă majoră reprezintă relansarea economiei printr-un buget de dezvoltare, şi nu unul de îngheţare. A treia deosebire reprezintă dezgheţarea economiei şi redarea încrederii tuturor cetăţenilor şi firmelor. Calea corectă este cea a dezvoltării, prin programe şi scheme de ajutor pentru stimularea economiei, dar şi pentru creşterea puterii de cumpărare a românilor. În bugetul construit de către Partidul Social Democrat NU cresc şi NU se introduc taxe. Cu alte cuvinte, trebuie să reducem actualul deficit bugetar de 9,9% şi să redăm încrederea TUTUROR românilor!”.

Deputat Florin Barbu: ”Bugetul alternativ prezentat de PSD este singura soluție pentru ieșirea României din criza economică cauzată atât de pandemie, cât și de proasta guvernare a PNL și de greșelile lui Florin Cîțu. Noi prezentăm românilor o altă viziune de guvernare și soluții pentru creșterea nivelului de trai. Un buget de dezvoltare, nu de înghețare, care să scoată România din cercul vicios al austerității. Nu cresc și nu se introduc taxe noi, dar cele existente trebuie plătite de toată lumea. Este incorect să crești taxe, cand încă nu le-au colectat pe cele existente. Statul nu poate pune presiune pe cei corecti care plătesc. Îi „împingem” să facă evaziune. Dacă statul nu este corect cu ei, nici ei nu pot fi corecți cu statul. Oamenii și firmele pot fi convinși ușor să își plătească taxele si impozitele prin anumite măsuri, și când afirm aceste lucrări, vorbesc din experienta mea în domeniul fiscal-bugetar. Trebuie să scădem deficitul uriaș pe care l-a făcut Cîțu, în 2020, și să revenim, în următorii trei ani, la deficitul de 3% pe care l-am avut în Guvernarea PSD. Modelul economic propus de noi se axează pe creșterea consumului și a investițiilor. Putem crește veniturile cu 15,2% față de anul trecut și prin reducerea evaziunii fiscale, creșterea colectării, creșterea veniturilor din accize, creșterea veniturilor din TVA (+2,4 miliarde lei), creșterea încasărilor din contribuțiile a asigurări și din impozitul pe venit, recuperarea arieratelor la bugetul asigurărilor sociale (+ 8 miliarde lei), creșterea salariului mimim și mediu și a numărului de salariați. Și sumele primite de la Uniunea Europeană sunt o sursa importantă pentru creșterea veniturilor.
Trebuie să stimulam firmele prin diferite programe să creeze noi locuri de muncă și noi estimam ca, în 2021, vom avea 5,18 milioane de salariați. Salariul mediu va ajunge la 2460 lei, iar pentru salariații cu studii superioare la 2600 lei. Noi ne vom tine promisiunile și am prevăzut în bugetul alternativ și creșterea punctului de pensie la 1875, în septembrie 2021, dublarea alocațiilor și creșterea salariilor profesorilor. Mă bucur că am avut ocazia să lucrez la acest buget și că mi-am putut folosi cunoștințele și experiența din domeniu pentru a oferi oamenilor și firmelor o speranță, ceea ce se intampla azi, poate fi reparat mâine, că noi știm ce trebuie să facem pentru ei și că pot avea încredere în noi, așa cum au mai avut. Bugetul alternativ al PSD înseamnă SIGURANȚA UNUI TRAI MAI BUN pentru toți românii!”.

PSD alocă în bugetul său de stat 106,8 miliarde de lei, adică 9,5% din PIB-ul estimat pe 2021, pentru majorarea pensiilor.
De asemenea, PSD prevede cum vor fi acoperite cheltuielile suplimentare cu pensiile, de 24,1 miliarde de lei:
– Creșterea încasărilor din contribuții sociale (10,3 miliarde de lei)
– Creștere contribuții din mărirea veniturilor PFA (1 miliard de lei)
– Contribuții eșalonate și recuperate în 2021 (1,8 miliarde de lei)
– Recuperare arierate CAS (3,1 miliarde de lei)
– Sume recuperate din evaziunea la CAS (4 miliarde de lei)
– Subvenții de la bugetul de stat (3,9 miliarde de lei).
PSD arată că poate crește încasările din contribuții pentru majorarea pensiilor, de la 67,8 miliarde de lei anul trecut la 78,1 miliarde de lei, prin:
– Creșterea salariului minim brut (1,3 miliarde de lei)
– Creșterea numărului de salariați (1,9 miliarde de lei)
– Creșterea salariului mediu brut (4,6 miliarde de lei)
– Aplicarea Legii salarizării nr. 153 (2,5 miliarde de lei).
Totodată, social-democrații prevăd pentru anul acesta o creștere a numărului de salariați de la 5,07 milioane de persoane la 5,18 milioane de salariați.

1 COMENTARIU

  1. dna senator traseista ce darnica sunteti de cand v-au inrolat comunistii? dle deputat,nu stiam ca sunteti atat de destept, atunci cum se face ca v-ati dat demisia de la anif-irigatii de competent ce-ati fost? ma indoiesc,cred ca v-au dat afara

Comentariile sunt închise.