ALERTĂ ÎN OLT! DOUĂ FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN JUDEȚ

0
835

Autoritățile sanitare veterinare din Olt sunt în alertă după ce în ultima săptămână au fost confirmate două focare de pestă porcină africană în județ.

Pesta porcină africană a fost confirmată în două gospodării din localitățile Comanca (UAT Deveselu) şi Slătioara, potrivit Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.

Pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane factorii decidenții au dispus uciderea, în scop preventiv, a 126 de porci.

Având în vedere această situație, mai multe localități din împrejurimi au intrat în zona de protecție, dar și în zona de supraveghere.

Localități şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de protecție : UAT Şopîrliţa (Şopîrliţa), UAT Pîrşcoveni(Pîrşcoveni)  FV 22 Pîrşcoveni .

Pentru focarul din localitatea Comanca (UAT Deveselu) :

Localități si fonduri cinegetice care se încadrează în zona de protecție UAT DEVESELU (Comanca); UAT CARACAL(Caracal); FV 44 Caracal.

 Localități și fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere: UAT  DEVESELU (Deveselu); UAT  REDEA (Redea, Redisoara, Valea Soarelui); UAT  VLADILA (Vladila); UAT  TRAIANU – Traianu; UAT  FARCASELE – Farcasele 100 exploatatii; UAT  DOBROSLOVENI – Dobrosloveni(50 expl.nonprofesionale), Frasinetu; UAT  DRAGHICENI – Draghiceni, Liiceni.

FV 22 Pîrscoveni, FV 37 Dobrosloveni, FV 39 Resca, FV 47 Redea .

Pentru focarul din localitatea Slătioara  :

Localități si fonduri cinegetice care se încadrează în zona de protecție : UAT Slătioara (Slătioara); UAT Piatra Olt (Criva de Sus şi Criva de Jos); UAT Milcov (Milcovu din Vale);  FV 23 Slătioara.

Localități și fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere: UAT  SLĂTIOARA (Salcia); UAT  GĂNEASA (Găneasa, Oltişoru, Dranovăţu, Izvoru); UAT  PLEŞOIU (Arceşti Cot); UAT PIATRA OLT (Bistriţa Nouă, Piatra Olt, Piatra, Enoseşti); UAT  BRÎNCOVENI (Brîncoveni, Văleni, Margheni, Ociogi); UAT  MILCOV (Milcovu din Deal, Ulmi, Stejaru); UAT IPOTEŞTI (Ipoteşti); UAT OSICA DE SUS (Tomeni); UAT BREBENI (Brebeni, Teiuşu); UAT SLATINA (Slatina, Cireaşov); UAT CURTIŞOARA (Proaspeţi, Linia din Vale).

FV 24 Milcov;  FV 13 Slatina; , FV 22 Pîrşcoveni, FV 20 Izvoru ”, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt. 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt informează că  la această dată, pe teritoriul judeţului Olt sunt confirmate 5 focare de pestă porcină africană la porcii din gospodăriile populaţiei, în 4 localităţi (Jieni (UAT Rusăneşti)-1 focar, Potcoava-2 focare, Comanca (UAT Deveselu)-1 focar, Slătioara-1 focar) .

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Trebuie precizat faptul că că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMERCIALIZĂRII ACESTORA – INTERDICŢIE DE FUNCŢIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.

De asemenea, DSVSA Olt aduce în atenţia crescătorilor de porci principalele măsuri care trebuie respectate :

  • asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă;
  • este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele și încălțămintea de stradă;
  • este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;
  • este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;
  • periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;
  • se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;
  • porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;
  • este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;
  • anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt (telefon 0372753838) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.
  • în cazul persoanelor care exploatează suprafețe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecția mijloacelor agricole la ieșirea din tarlale;
  • este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;
  • toți proprietarii au obligaţia respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariţei boli