CONTROALE „LA SÂNGE” ALE INSPECTORILOR DSVSA OLT

0
314

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt va intensifica acțiunile de control în perioada sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare.

Acțiunile vizează modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la igiena, depozitarea, transportul și valorificarea cărnii de porc şi a altor alimente de origine animală şi nonanimală destinate consumului uman.

Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni sunt: pieţele agroalimentare, abatoarele și unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării), unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare şi alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare.

În plus față de anii anteriori, controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor și cerințelor de igienă alimentară, cât și a celor privind distanțarea fizică a vizitatorilor aflați în unități de alimentație publică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. În acest context, va fi verificată și realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor și echipamentelor care sunt în unitatea respectivă.

Pentru evitarea apariţiei unor îmbolnăviri, târgurile de animale vii din județul Olt rămân închise. De asemenea, este interzisă vânzarea porcilor vii la persoane neautorizate, în alte locuri neaprobate sanitar veterinar !

Sacrificarea porcilor în scopul comercializării se realizează numai în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine .
Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar.

Potrivit DSVSA Olt, sacrificarea porcului în mod tradițional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă este nevoie ca animalul să fie evaluat de medicul veterinar.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt recomandă să nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul negativ la examenul trichineloscopic ( pentru depistarea parazitului Trichinella spp.). Recomandarea este valabilă şi pentru carnea provenită de la porcii mistreţi.

Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO și DSVSA este între 25 de lei (trichineloscopie directă) și 90,44 de lei (digestie artificială) pentru probe provenite de la 10 porci . Examenul se efectuează atât de către medicii veterinari de libera practică împuterniciți, cât și la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO).

Circumscripțiile sanitare veterinare din incinta piețelor agroalimentare, unde se efectuează examenul trichineloscopic sunt:
-CSVSAO SLATINA – în incinta Pieţei Agroalimentare ZAHANA şi Pieţei Agroalimentare FRAŢII BUZEŞTI;
-CSVSAO BALŞ – în incinta Pieţei Agroalimentare;
-CSVSAO CARACAL – vis-a-vis de Piaţa Agroalimentară;
-CSVSAO CORABIA;
-CSVSAO DRĂGĂNEŞTI OLT.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Cumpărati produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefoanele 0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

În cazul, în care proprietarul de animale constată înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc) sau/și după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită, de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc, va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea efectuării anchetei epidemiologice pentru depistarea precoce a pestei porcine africane şi evidenţierea diagnosticului diferenţial.