Laboratorul din cadrul Spitalului Slatina va face teste COVID-19 la cerere. Prețul va fi mult sub cel de la privat

0
970

Într-o emisiune la postul local de televiziune, fiind invitatul Laurei Mira, managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Cătălin Rotea, a precizat că în laboratorul unității medicale s-au făcut până acum 6.000 de teste pentru depistarea virusului SARS-COV2.

Capacitatea laboratorului va fi crescută, urmând să fie efectuate teste la cerere. Prețul unui test COVID-19 va fi mult sub cel practicat de clinicile private, unde sunt liste lungi de așteptare.

„Laboratorul PCR și-a făcut treaba, suntem la mai mult de 6.000 de teste efectuate, am ajuns astăzi la o capacitate de 130 de teste pe zi, din care 90 sunt decontate de Ministerul Sănătății, pentru că sunt pacienți care se încadrează pe definiția de caz, restul sunt asimptomatici pentru care plătim noi, sunt cadre medicale testate pentru a ne asigura că nu sunt probleme. Undeva în două săptămâni, capacitatea de testare va crește la 200 de teste pe zi, pentru că înlocuim reactivii, unii mai performanți care reduc timpii la jumătate. Sunt produse noi apărut la 1 august, nu au fost până acum. Am demarat procedura rapidă de achiziție și atunci vom crește capacitatea de testare. Astfel, vom face și 20-30 teste pe zi la cerere, contra-cost. Prețul va fi stabilit în Comitetul director, Ministerul Sănătății decontează 200 de lei pe test, iar costurile mele ca spital sunt undeva 180-190 de lei per test. Prețul va fi undeva  la 200 de lei. Mult sub piața de la privat. Nu vrem să facem profit din asta, vrem ca oamenii să se testeze”, a spus Rotea.

Acesta a dat asigurări că Spitalul Slatina are stocuri de medicamente și echipamente de protecție pentru încă două luni.

„Spitalul are stocuri de medicamente, materiale sanitare, echipamente, dezinfectanți pentru încă două luni, presupunând că nu s-ar mai face niciun fel de aprovizionare. Valoarea stocurile din magazie este de două milioane de lei”, a adăugat Rotea.