SUTE DE PERSOANE DIN OLT AU ÎNCASAT ILEGAL BANI DE LA STAT

0
1442

Peste 200 de beneficiari de venit minim garantat (VMG) din judeţul nostru figurează pe „lista neagră” a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt. Motivul este faptul că aceştia au încasat sume de bani de la stat, deşi nu se aflau în situaţiile prevăzute de lege, neîndeplinind obligaţiile legale pentru primirea beneficiilor sociale. Suma totală pe care aceştia trebuie să o returneze depăşeşte două miliarde ROL.

Toate aceste nereguli au fost constatate în urma controalelor inspectorilor AJPIS Olt şi prin suprapunerea bazelor de date ale Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Casei Judeţene de Pensii, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

Sumele încasate necuvenit au avut drept cauză nedeclararea cu bună ştiinţă sau omiterea de către beneficiari a unor bunuri care conduceau la excluderea acordării drepturilor. Este vorba despre depozite bancare cu o valoare mai mare de 3.000 de lei, maşini, animale şi terenuri.

„La  sfârșitul lunii mai în evidenţele AJPIS Olt figurau 216 debitori, beneficiari de venit minim garantat. Suma pe care aceştia trebuie să o returneze este de 202.525 de lei”, a precizat directorul executiv al AJPIS Olt, Ileana Ghiță.

Derogare de şase luni

Persoanele care au încasat banii aferenţi prestaţiilor sociale, deşi nu aveau acest drept, au la dispoziţie şase luni pentru a returna sumele provenite de la bugetul statului, timp în care nu vor plăti dobânzi şi penalităţi. Asta stabileşte un act normativ intrat în vigoare la sfârşitul lunii iunie 2014, aprobat de Executiv. Dacă beneficiarii ilegali de sprijin din partea statului vor refuza să plătească aceste sume, AJPIS va trimite listele cu debitorii la Fisc, care va continua demersurile pentru a recupera banii.

Pentru a primi ajutor social sub forma de venit minim garantat (dar și sub forma de alocatie pentru susținerea familiei sau de ajutor pentru încălzirea locuinței), nu trebuie să ai în proprietate niciunul dintre urmatoarele bunuri: alte clădiri sau spații în afara de locuința proprie; terenuri mai mari de 1.000 mp în zona urbana si terenuri mai mari de 2.000 mp in zona rurala; autoturism si/sau motocicleta cu o vechime mai mică de 10 ani, în afara de cele adaptate pentru a fi folosite de către persoanele cu handicap sau pentru transportul acestora; utilaje agricole, precum tractor sau combina autopropulsată; utilaje de prelucrat lemnul; economii la banca mai mari de 3.000 de lei; terenuri, animale și păsări cu o producție anuală care valorează mai mult de 1.000 de euro pentru persoana singură și mai mult de 2.500 de euro pentru o familie (valori nete).