Sateliții Starlink ai lui Elon Musk s-au văzut și pe cerul Slatinei

0
1600

O salbă de sateliţi Starlink din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk a fost vizibilă, sâmbătă noaptea, pe cerul României, oferind imagini spectaculoase, surprinse cu ochiul liber. Sateliții au putut fi văzuți la Bucureși, la Cluj, dar și pe litoral, potrivit imaginilor postate pe rețelele sociale, scrie digi24.ro. Sunt persoane care au văzut sateliții chiar și pe cerul Slatinei.

Sateliţii au scopul de a îmbunătăţi calitatea legăturii de internet la nivel mondial. În forma finală, ei vor alcătui o reţea ce va acoperi întreaga suprafaţă a Pământului, la o înălţime de peste 500 de km. Deocamdată, proiectul este în faza de testare.

Micii sateliţi Starlink, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei urcă uşor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până când ating orbita lor operaţională aflată la 550 kilometri altitudine.

Lansarea oficială a serviciului de internet propus de Elon Musk va avea loc spre finalul anului, iar din 2021, va începe extinderea globală. Starlink va deveni disponibil, treptat, în mai multe ţări din lume, mai spun cei de la digi24.ro.

Sateliţii din cadrul Starlink se vor afla în continuă mişcare în jurul Pământului, „pasându-și” conexiunea cu staţiile de la sol de la unul la altul. Aceştia vor orbita la o altitudine mai joasă decât sateliţii geostaţionari, folosiţi până acum în comunicaţii. Datorită faptului că se vor afla mai aproape de Pământ, aceştia vor oferi o conexiune mai consistentă, cu o latenţă mai mică şi viteză de transfer mai mare.

Lansarea primului ciorchine de sateliţi, în mai 2019, a provocat emoţie în comunitatea astronomilor, deoarece „trenul” de 60 de astfel de obiecte era clar vizibil pe cerul nopţii, lumina soarelui reflectând dispozitivele aflate la mare altitudine. Faptul că alte câteva mii s-ar alătura acestora în viitor a stârnit temeri, unele voci susţinând că un cer „pătat” va împiedica observaţiile astronomice.

sursa:

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/lumea-digitala/satelitii-starlink-ai-lui-elon-musk-s-au-vazut-pe-cerul-romaniei-1297600