În zece localități din Olt, afectate de pesta porcină, se va relua creșterea porcilor

0
338

Specialiștii DSVSA Olt au prelevat probe de la porcii santinelă ce au fost duși în gospodăriile din zece localități, unde la începutul anului au fost confirmate focare de pestă porcină.

 

Directorul DSVSA Olt, Ștefan Nicolae, a precizat că se așteaptă rezultatele testelor de laborator, iar dacă probele sunt negative se va permite reluarea creșterii suinelor.

 

„Am dat niște derogări, o să vedem după Paște. Noi am recoltat sânge din zece localități. Mai avem colegii, astăzi, la Potelu și la Ianca, pentru a preleva probe. S-a recoltat la Studina, Grădinile, Vișina, Corabia, Vârtopu, Celei, Grojdobodu, Ursa. Ne dorim să stingem oficial focarele. Cel de la Șopârlița nu se poate stinge momentan, pentru că nu s-au făcut 45 de zile, după Paște se va merge și acolo. Să vedem cât de repede ies buletinele de analiză pentru probele luate. În cele zece localități, pentru că au trecut 45 de zile, s-au luat probe să se detecteze dacă porcii din focare au anticorpi, dacă nu au mai apărut cazuri, se sting focarele. Apoi le permitem oamenilor să populeze, să crească din nou”, a spus Ștefan Nicolae.

 

Potrivit raportării ANSVSA de la începutul acestei luni, la nivelul județului mai sunt 68 de focare active în gospodăriile populației și 11 cazuri la misteți.