Cel mai vânat animal, vinovat pentru Coronavirus. Un diplomat român a încercat să-l aducă recent, ilegal, în România

0
775

Cercetătorii chinezi au stabilit, în proporție de 99%, cine este animalul vinovat pentru transmiterea coronavirusului de la lilieci la oameni. 

Cercetătorii chinezi, care investighează epidemia de coronavirus, au declarat că pangolinul ar fi transmis virusul de la lilieci la oameni.

Tulpina virusului care a îmbolnăvit peste 30.000 de oameni și a ucis peste 700 era identică în proporție cu 96% cu cea găsită la lilieci. Arnaud Fontanet, de la Institutul Pasteur din Franţa, a constatat că boala nu s-a transmis direct, ci a existat un intermediar: ”Credem că ar fi fost vorba de un alt animal, un intermediar”. După ce au fost testate 1.000 de mostre de la animale sălbatice, cercetătorii de la Universitatea de Agricultură South China au concluzionat că secvenţele genomice de virusuri găsite în pangolini erau identice în proporţie de 99% cu cele descoperite la persoanele infectate cu noul coronavirus.

Pangolinul, prețios pentru solzi și carne. Folosit pentru vindecarea cancerului

 

Pangolinul este o specie pe care de dispariție, tocmai pentru că reprezintă o mare atracție pentru braconieri, datorită prețului de pe piața neagră. În ultimii 10 ani, au fost uciși peste un milion de pangolini. În Asia, pangolinul se folosește în scopuri medicale. Se consideră că solzii săi ar avea efecte miraculoase în vindecarea cancerului. De asemenea, este folosit și pentru slăbit. Oamenii îi consumă și carnea, și solzi.

Pe lângă faptul că este foarte vânat, pangolinul face un singur pui pe an, ceea ce a determinat ca-n ultimul deceniu să fie pe cale de dispariție. Pe piața neagră, în China, un kilogram de solzi de pangolin costă aproximativ 1.500 de euro.

Român, implicat în transportul ilegal de pangolin

Recent, un diplomat român, a fost acuzat de transport ilegal cu solzi de pangolin. Transportul se ridica la 1,5 milioane de euro și a fost oprit în Istanbul, unde traficanții au prezentat documente că ar fi un transport de mobilă, cu destinația România. Documentele ar fi fost semnate de un diplomat român de la Ambasada României din Angola, scrie Radio France Internationale.

Sursa: dcnews.ro