Bufet din Olt, închis de inspectorii sanitari veterinari

0
1574

Activitatea unui bufet din Olt a fost suspendată de inspectorii Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.  Autoritățile au descoperit nereguli grave care puteau pune în pericol sănătatea populaţiei.

Specialiştii DSVSA Olt au efectuat în luna noiembrie mai multe acțiuni de control pentru a preîntâmpina apariția îmbolnavirii oamenilor în urma consumului de produse alimentare .

 În acest sens, au verificate nu mai puțin de 443 obiective: abatoare, unităţi de produse din carne, centre de ambalare ouă, depozite frigorifice, restaurante, braserii, fast-food-uri, pizzerii, laboratoare de cofetărie/patiserie, puncte mobile, supermarket-uri, magazine alimentare, magazine de desfacere a peştelui, carmangerii, măcelării și pieţe agroalimentare.

Cu ocazia acestor controale au fost depistate nereguli de la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Principalele nereguli constatate au fost: condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție şi de comercializare, lipsă monitorizare temperatură pentru spaţiile cu regim termic controlat, dosare medicale ale angajaţilor cu termen depăşit,  manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea programului de autocontrol,depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi nerespectarea criteriilor de compatibilitate .

Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 19 avertismente conform O.G. 2/2001 şi 1 sancțiune contravențională, conform H.G. 984/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în valoare de 10.000 de lei pentru un bufet cu grătar, unde s-a constatat comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă şi ca sancţiune complementară a fost aplicată ordonanţa de suspendare a activităţii”, se precizează într-un comunicat al DSVSA Olt.