Renică Diaconescu – mereu „pe fază” la problemele din sănătate

0
264
În legătură cu examenul de rezidenţiat al medicilor s-a întâmplat o adevărată telenovelă. Programat pe 17 noiembrie, examenul nu s-a putut desfăşura din motive de-a dreptul hilare. Pentru organizarea lui erau necesare nu mai puţin de şapte ordine de ministru, din partea Ministerului Educaţiei, dar cine să le semneze dacă încă din septembrie nu mai era un ministru la Educaţiei?! Şi în condiţiile în care preşedintele Iohannis a refuzat cu obstinaţie să numească un nou titular la Educaţie? Aşa că respectivul examen de rezidenţiat a fost reprogramat pe 8 decembrie, între timp însă apărând şi alte probleme care trebuiau urgent soluţionate.
Atent la tot ce se întâmplă pe câmpia nu totdeauna semănată cu flori a medicinii româneşti, senatorul de Olt, Renică Diaconescu, a intervenit cu promptitudinea-i recunoscută şi a contribuit decisiv la rezolvarea tuturor problemelor legate de acest examen. „Era o problemă cu numărul de absolvenţi şi cu numărul de locuri scoase la concurs, a precizat Renică Diaconescu. Absolvenţii Facultăţii de Medicină care rămâneau pe dinafară, după estimările noastre 700-1000 de oameni, nu puteau să ia nici şomaj. Trebuie reglementată şi situaţia celor care nu iau rezidenţiatul. Ce vor face aceşti oameni”? Invitând toţi factorii de decizie la un respect mai mare faţă de elita învăţământului românesc, senatorul de Olt, el însuşi un medic renumit, poate fi acum mulţumit că examenul de rezidenţiat a intrat în linie dreaptă.
C riza rezidenţiatului s-a soluţionat prin modificarea OG nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, în sensul în care numărul locurilor scoase la concurs va fi egal cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă. Mai mult, începând cu anul 2020, acest examen va avea loc, în fiecare an, în a treia duminică a lunii noiembrie. O criză a cărei rezolvare a fost posibilă prin eforturile depuse în Senatul României, în cadrul Comisiei pentru Sănătate Publică al cărei vicepreşedinte este senatorul Renică Diaconescu.
Constantin Smedescu