Parlamentarii și primarii olteni, urări de Ziua Armatei

0
606

Ziua de 25 octombrie a fost declarată Ziua Armatei în 1959. Pe 25 octombrie 1944, armata română a eliberat oraşul Carei, ultima localitate din Transilvania de Nord eliberată de sub ocupaţia maghiară, începută pe 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena. Eliberarea oraşului Carei a coincis cu ziua de naştere a regelui Mihai, acesta împlinind pe 25 octombrie 1944 vârsta de 23 de ani. Ca sărbătoare oficială, celebrarea Zilei Armatei Române pe 25 octombrie a fost instituită în 1 octombrie 1959, prin decret al Marii Adunări Naţionale. La acea vreme purta numele de Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române şi era denumită ca „sărbătoare militară şi populară”.

Cu această ocazie, parlamentarii și primarii din Olt au transmis militarilor cele mai sincere gânduri.

Armata Română a fost puternicul scut pe care statul nostrul l-a avut în vederea apărării de inamici. S-au sacrificat și au devenit eroi cu scopul de a ne proteja și apăra teritoriul, interesele și integritatea. Eroii aceștia trebuie să rămână veșnic în memoria noastră colectivă, fapt pentru care trebuie să rememorăm episoadele istorice în care au fost protagonişti. Sângele vărsat s-a transformat în pacea pe care astăzi o avem. Lor le datorăm România liberă de astăzi, România noastră unită! Să nu uităm că ei poartă meritele pentru faptul că, în repetate rânduri, s-au jertfit pentru a ne elibera teritoriile se sub ocupație! LA MULŢI ANI Armatei Române! Glorie eternă eroilor României!” a declarat senatorul Siminică Mirea.

25 octombrie, Ziua Armatei Române este o zi a recunoștinței și respectului pe care le avem pentru soldații noștri, din bazele militare din țară, din teatrele de operațiuni din străinătate, pentru familiile lor, pentru veteranii de război care ne oferă mereu adevărate lecții de viață și pentru eroii noștri care s-au jertifit pentru ca noi să trăiam, astăzi, într-o țară liberă și unită. Onoare și patrie!” a declarat deputatul Marius Iancu.

Și deputatul PNL, Gigel Știrbu a ținut să transmită un mesaj militarilor români: “L️a mulți ani, Armatei Române! Ziua de 25 Octombrie este Ziua Armatei Române, o zi de glorie și de cinstire pentru eroismul și jertfele de care, de-a lungul vremii, armata noastra a dat dovadă, pentru apărarea unității naționale și integrității teritoriale a României.“

Lista parlamentarilor olteni care au avut un mesaj de transmis Armatei Române a fost completată de Alexandru Stănescu.

Astăzi, 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române, ca reprezentând momentul în care, în anul 1944, a fost eliberată Transilvania de Nord de sub ocupația horthystă în urma bătăliei de la Carei. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată prin întermediul Decretului nr. 381 din 1 octombrie 1959. La mulți ani, Armata Română!” a precizat Alexandru Stănescu, deputat de Olt.

Astăzi, de Ziua Armatei Române aduc mulțumiri cadrelor militare pentru devotamentul, cinstea și onoarea de care au dat dovadă efectuând stagiul militar în slujba tării noastre! La mulți ani dragii noștri militari români! La mulți ani stimați veterani!“ a afirmat Emil Moț, primarul municipiului Slatina.

Astăzi, 25 Octombrie, este zi de sărbătoare pentru toți cei care poartă uniforma Armatei Române. Împreuna celebrăm instituţia care ne apără graniţele şi care onorează angajamentele ţării noastre pe plan intern și extern. Independenţa, integritatea şi suveranitatea ţării au fost ţelurile pentru care înaintaşii noştri s-au luptat până la jertfa supremă, iar faptele lor ne-au construit istoria de care suntem atât de mândri. Eroilor neamului, trecuţi în nefiinţă pe altarul Patriei, încununaţi de laurii cuveniţi eroilor, nu le mai putem mulţumi astăzi, putem doar să le cinstim memoria, să aducem piosul nostru tribut de recunoştinţă şi omagiul veşnicei admiraţii.” a declarat Liviu Radu, primarul municipiului Caracal.

Liviu Voiculescu, primarul comunei Cungrea a transmis un mesaj scurt și la obiect: “La multi ani tuturor militarilor români activi, veterani sau în rezervă. La mulți ani, Armatei Române!”.

La 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină: oraşul Carei. 25 Octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când Armata Română şi-a îndeplinit menirea firească. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, aceasta a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.” a declarat Ionel Mirea, primarul comunei Crîmpoia.

Alexandra N.