Nu sunați înapoi la aceste numere de telefon! Vă veți trezi la finalul lunii cu facturi gigantice, fără să știți de ce

0
455

Se întâmplă în continuare în România, țara unde infracționalitatea cibernetică este în floare, iar autoritățile par că nu prea mai fac față. Dar după cum s-au descurcat în cazul Caracal, este greu să mai speri că o „banalitate” precum blocarea rețelelor care fura bani prin intermediul telefoniei mobile poate avea loc.

Mai mulți cititori ne-au alertat, din nou, că au primit mai multe apeluri de la numere de telefon necunoscute, din străinătate, iar când au sunat înapoi curioși să afle despre ce este vorba, desigur că nimeni nu a răspuns. Doar un robot. În schimb s-au trezit la final de lună cu facturile încărcate. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, dar acum fenomenul pare să fi luat din nou amploare.

Apelurile pe care le dați înapoi acestor numere vă pot costa de la 2-3 euro pe minut până la 100 de euro, așa că aveți grijă pe cine sunați înapoi când descoperiți că ați ratat să răspundeți în timp util.

Dacă ați sunat o dată înapoi la un număr, deveniți deja carne de tun pentru hackeri. În orele următoare veți primi zeci de apeluri de pe diverse numere de telefon din străinătate, care nu se vor opri decât atunci când veți reuși să răspundeți la unul dintre ele. Apoi, infractorii cibernetici vor reveni însă în forță, după ce au luat o pauză. Însă au reținut că o dată ați sunat înapoi, deci sunteți numai buni de ținte. Trebuie să aveți nervii tari și să NU sunați înapoi pentru că oricum vă va răspunde doar un robot care vă va lua banii.

Iată o listă cu câteva numere, la care dacă sunați înapoi, sunteți buni de plată:

+37330004240 sau în loc de 0 de la final orice altă cifră

+50277836884

+50278611634

+12645833868

Cum au ajuns infractorii la numărul de telefon al dumneavoastră

Infractorii cibernetici pot intra cu ușurință în posesia a sute de mii de numere de telefon, cumărându-le de pe piaţa neagră. Și asta pentru că se vând baze de date cu enorm de multe contacte din întreaga lume. Mai mult decât atât, mulți adună informațiile care duc spre numărul de telefon chiar de pe rețelele de socializare, care permit acestă facilitate.

O soluţie pentru a scăpa de neplăceri este să instalaţi aplicaţii care identifică numerele de telefon de tip spam. Ele ar trebui să vă avertizeze dacă primiţi un apel-problemă.

Sursa: capital.ro