Lansare de carte, la Biblioteca Județeană ”Ion Minulescu”

0
315

Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” din Slatina în colaborare cu  Asociaţia Ecologia Bunului-Simţ și  Editura Arena Artelor organizează vineri, 11 octombrie, cu începere de la ora 17:00 lansarea cărții „Bijutierul de caractere” apărută sub semnătura lui Dumitru NICA. Invitații de onoare al frumosului eveniment sunt: Ion Andreiţă – poet, prozator, gazetar şi Ion Creţeanu – rapsod popular.

Dumitru Nica a văzut lumina zilei în data de 17 octombrie 1941 și este un senator român în legislatura 2000-2004 ales în județul Olt pe listele partidului PSD. Dumitru Nica a fost validat ca senator pe data de 25 martie 2004, dată la care a înlocuit pe senatoarea Rodica Mihaela Stănoiu. A fost Director Adjunct la liceul “RADU GRECEANU” (1970-1978, 1991-1992); Inspector Școlar de Specialitate – MATEMATICĂ (Octombrie 1978 – 1991, 1 Ianuarie);

A înființat Institutului de Subingineri, metalurgie neferoasă – 1972;

În 1994, am reînființat Casa Școalelor din Olt, care a rezistat până în 1998.

În 1997, am adus, din nou, învățământul universitar la Slatina, prin înființarea Centrului de Învățământ la Distanță, subordonat ASE București. Avea trei facultăți economice și una de drept subordonată Universității din Târgu Jiu. Au funcționat până în 2008.

A publicat  35 de cărți:

Cea la care am ținut foarte mult este „Culegere de probleme pentru clasele I-IV” apărută în 1984. De peste 20 de ani nu mai apăruse o asemenea culegere. M-am angajat eu, împreună cu soția, cu profesorul Daniel Cojocaru și am făcut-o. A fost editată în peste 20.000 de exemplare și difuzată în toată țara. A fost editată în repetate rânduri, chiar și după revoluție.

Cărțile publicate, fie singur, fie în calitate de coautor, au avut conținut matematic, culegeri cu probleme, pentru elevii claselor I-XII, pentru admitere, absolvire sau chiar pentru studenții anilor I de la ASE și Politehnică, precum și pentru cei de la postliceală.

• Note matematice; Articole de specialitate – (24 majoritatea în Gazeta Matematică A și B)

• Articole de metodica matematicii, de psiho-pedagogia învățării în general și a matematicii în special – 69.

Acestea au venit în sprijinul profesorilor, al diriginților, al directorilor de școli.

• Articole cu conținut divers – 24. Acestea au apărut în diferite „monografii”, în ziare locale sau naționale, în reviste de istorie.

• Probleme propuse în Gazeta Matematică B.

• Participarea cu comunicări la diferite simpozioane, cu tema perfecționării predării și însușirii matematice.

Mi-a rămas în minte prima participare la o astfel de Conferință Științifică, din 1967, când am prezentat, la Sesiunea de Comunicări a studenților timișoreni, „Diferite tipuri de integrale”.

Mereu am avut în față cuvintele marelui matematician român Grigore Moisil: „Cea mai scumpă știință este mult mai ieftină decât cea mai ieftină neștiința”.

• Am participat la stagii de formare, perfecționare în managementul educațional și în specialitate, în țară și în străinătate.

Cea mai frumoasă amintire o am de la stagiul din Franța, pentru că am sărbătorit 1 decembrie 2005, la Ambasada României din Paris.

•Am fost metodist al Ministerului Educației și Cercetării și membru al Comisiei Naționale de matematică.