Unul dintre cele mai folosite medicamente crește riscul de infarct și accident vascular, în cazul persoanelor de peste 40 de ani

0
904

Ibuprofenul este unul dintre cele mai folosite medicamente în tratarea durerilor de cap sau de spate. Chiar dacă pare că ne ajută să scăpăm de dureri foarte repede, efectele secundare sunt foarte îngrijorătoare.

Pastilele cu ibuprofen pot duce la infarct şi la accident vascular cerebral, dacă sunt luate în exces, iar pacientul depăşeşte doza de 2.400 de miligrame pe zi. Anunţul a fost făcut de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA), care a reevaluat produsul medicamentos.

Acum opt ani, Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite a avertizat cetăţenii în legătură acest medicament, susţinând faptul că acesta ajută la creşterea riscului de accident vascular cerebral şi a infarctului, relatează healthyfoodhouse.com. Acum un an, cercetătorii au decis să aducă din nou la cunoştinţa publicului aceste dovezi. Iată câteva dintre acestea:

  • Ibuprofen creşte foarte mult riscul infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale, chiar după o perioadă scurtă de la utilizare;
  • cu cât este mai folosit, cu atât riscul va creşte;
  • se ştie faptul că riscurile sunt mai mari în cazul celor care au deja boli cardiace, dar aceasta nu este o regulă pentru a fi expus acestor pericole;
  • în plus, şansele ca bolile de inimă să apară sunt mai mari în cazul oamenilor de peste 40 de ani.

Potrivit EMEA, riscul cardiovascular generat de ibuprofen în doze mari este similar cu cel generat de analgezicul diclofenac (voltaren şi alte denumiri), a cărui utilizare a fost deja restrânsă din 2013 pentru pacienţii care au anumite probleme cardiovasculare. În consecinţă, agenţia europeană îi îndeamnă pe medici să evalueze „cu atenţie” riscurile cardiovasculare ale pacienţilor înainte de a prescrie ibuprofen pe durată mare şi în doze importante.

Avizul vizează doar tratamentele administrate pe cale orală, nu gelurile şi cremele pe bază de ibuprofen. Întrucât medicamentele pe bază de ibuprofen sunt deja aprobate la nivel naţional, recomandările formulate de specialiştii europeni vor trebui să fie mai întâi aprobate de Comitetul european de coordonare (CMDh), entitatea europeană care reprezintă diversele agenţii naţionale ale medicamentului.

Sursa: doctorulzilei.ro