Foştii controlori ai Curţii de Conturi Olt se bucură de o bătrânețe liniștită. Vezi ce pensii încasează

0
1164

O altă categorie care beneficiază de legi speciale, alături de magistraţi, este cea a auditorilor publici externi și controlorilor Curţii de Conturi.  În momentul încheierii activităţii aceștia se bucură de pensii de serviciu care le asigură un trai mai mult decât decent. La nivelul judeţului Olt există 15 beneficiari pe legea 7/2016.

Ajutaţi de legile speciale, foştii angajaţi ai Curţii de Conturi se bucura de venituri care le asigură o bătrâneţe liniştită. Astfel, odată cu împlinirea vârstei de 60 de ani, auditorii publici externi ai Curţii sunt îndreptăţiţi să ceară o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de activitate, anterior lunii în care se depune cererea de pensionare. Pensia specială se acordă pentru o vechime în specialitate cuprinsă între minimum patru ani şi 14 ani. Cuantumul pensiei de serviciu se diminuează cu 1% însă pentru fiecare an care lipseşte din vechimea în specialitate de 14 ani, din cei 80% stipulaţi anterior. În schimb, pentru vechime care depăşeşte 14 ani cuantumul pensiei de serviciu creşte cu 1% pentru fiecare an.

Într-un top al  pensiilor de serviciu încasate de foştii auditori publici externi şi controlori financiari ai Curţii de Conturi din Olt, pe primul loc se situează un oltean care are o indemnizaţie brută de 15.342 de lei. Locul doi în această ierarhie este ocupat de un alt fost lucrător al Curţii de Conturi care se poate lăuda cu o indemnizaţie brută de 8.400 de lei, în timp ce locul trei este ocupat de un alt coleg care încasează 7.942 lei. Cu o pensie de 7.912 de lei un fost auditor al Curții de Conturi ocupă locul patru. Locul cinci în acest top este deținut tot de un fost auditor public extern cu o indemnizație de 7.716 de lei. Veniturile obţinute de următorii patru pensionari din această categorie plasaţi pe locurile, şase, şapte, opt și nouă sunt identice, în sensul că fiecare dintre aceştia primeşte lunar o indemnizaţie brută de 7.649 de lei. Pe locul zece, la o diferenţă de doar 25 de lei se situează un fost lucrător al Curții de Conturi cu o indemnizaţie brută de 7.624 de lei. Pozitia a unsprezecea, în acest clasament este ocupat de un fost funcționar al Curţii de Conturi care are o indemnizaţie brută lunară de 6.977 de lei. Locul doisprezece în aceasta ierarhie este deținut de un fost auditor public extern sau controlor financiar care primeşte  lunar o indemnizaţie brută de 6.827 de lei. Locurile 13,14 si 15 sunt ocupate în ordine de alţi trei foşti lucrători ai Curţii de Conturi care încasează 6.752 de lei, 6.718 de lei şi respectiv 6.213 de lei.