APM Olt marchează Ziua Mondială a Mediului

0
184

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Olt celebrează la data de 5 iunie  Ziua Mondială a Mediului, zi instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi care reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite.

Tema pentru Ziua Mondială a Mediului din acest an este: „Poluarea aerului”. Sloganul din acest an, se vrea a fi un îndemn pentru noi toţi de a contribui din ce în ce mai mult la păstrarea unui mediu curat și sănătos.

Pentru acest an Organizația Națiunilor Unite a stabilit ca Ziua Mondială a Mediului să aibă ca temă «Poluarea aerului» ținând cont de faptul că în ultimii ani la nivel global poluarea aerului este tot mai pregnantă, iar emisiile în atmosferă a substanţelor dăunătoare nu numai că distrug natura vie, dar afectează în mod negativ sănătatea umană și pot modifica proprietăţile atmosferei care pot duce la consecinţe ecologice şi climatice nefaste.

  Privit în calitatea sa de cadru natural al vieții, aerul devine poluat în momentul în care concentrația substanțelor strãine introduse în atmosferã în mod artificial sau natural, sistematic sau numai accidental, se situeazã la un nivel care poate dãuna sanatãții oamenilor sau vieții animale sau vegetale.

 Principalii poluanți ai atmosferei: dioxid de sulf, oxizi de azot, particule în suspensie, monoxid de carbon, plumb, benzen, ozon, arsen, cadmiu, nichel, mercur, benzoapiren, hidrocarburi aromatice policiclice, sunt eliberați în atmosferă dintr-o varietate de surse cum ar fi, în principal: arderea combustibililor fosili, traficul rutier, industria petrochimică, metalurgia feroasă și neferoasă, industria materialelor de construcții, transporturile, gestionarea deșeurilor, gospodăriile.

 Pe lângă aceste surse artificiale mai sunt și sursele naturale de poluare a atmosferei, respectiv erupțiile vulcanice, furtunile de praf și de nisip, incendiile naturale.

  Elaborarea și respectarea unor măsuri de protecție a atmosferei, a mediului în general, a devenit o prioritate globală majoră, având în vedere efectele nocive ale poluării aerului asupra sănătății oamenilor. De aceea respectarea măsurilor de protecție a mediului este vitală atât pentru noi cât și pentru generațiile viitoare în contextul dezvoltării durabile.

Trebuie formată convingerea fermă că nu putem trăi şi evolua în afara mediului şi că orice dereglare în relaţia cu natura se repercutează negativ asupra sănătăţii  noastre, a precizat Dorel Şteomlega, directorul executiv al APM Olt.

Ziua de 5 iunie a fost declarată ca Ziua Mondială a Mediului în urma desfăşurării primei conferinţe a Naţiunilor Unite privind omul şi mediul înconjurător care a avut loc în Suedia, la Stockholm în perioada 3-14 iunie 1972 şi care a reunit reprezentanţi ai 113 naţiuni. În ultimii 10 ani, țările amfitrioane la nivel internațional ale acțiunilor de celebrare a Zilei Mondiale a Mediului, au fost : Mexic (Mexico City) în anul 2009, Bangladesh (Rangpur) în anul 2010, India (New Delhi) în anul 2011, Brazilia (Brasilia) în anul 2012, Mongolia (Ulaanbaatar) în anul 2013, Barbados (Bridgetown) în anul 2014, Italia (Roma) în anul 2015, Angola (Luanda) în anul 2016, Canada (Otawa) în anul 2017, India (New Delhi) în anul 2018. Anul acesta amfitrioana activităților de celebrare a Zilei Mondiale a Mediului este China.