Primarii din Olt au depus proiecte pe fonduri europene în valoare de peste 200 milioane de euro

0
930

Zeci de proiecte au fost depuse de primăriile din Olt pentru accesarea fondurilor europene. Mai exact, este vorba despre 167 de proiecte depuse de administrațiile publice pentru care se cer 215 milioane de euro.

Aceste lucru a fost relevat de directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, care a ținut să contrazică informațiile potrivit cărora autorităţile publice locale n-ar avea capacitatea să scrie și să depună proiecte. „Aud foarte des în spaţiul public faptul că autorităţile publice locale nu au capacitatea să scrie şi să depună proiecte, ceea ce nu este deloc adevărat. Avem o alocare pe 2014-2020 de 675 milioane de euro. Avem o mie de proiecte depuse care solicită dublul acestei sume, adică 1,3 miliarde euro. Ne luptăm foarte tare să facem rost de aceşti bani tocmai pentru a finanţa proiectele care nu se fac foarte ușor. Știți și dumneavoastră că într-un termen foarte scurt este nevoie de foarte multe documente. Dar până acum în mai puțin de doi ani am reușit să semnăm 447 de contracte de finanțare în valoare de 635 de milioane de euro ceea ce înseamnă 94 % din suma alocată regiunii noastre. Evident că şi judeţul Olt are o creştere substanţială în ceea ce priveşte depunerea de proiecte. La nivel de judeţ, au fost depuse 167 de proiecte care solicită 215 milioane euro. Până în prezent s-au contractat 82 de proiecte, în valoare de 110 milioane de euro și mă refer doar la sumele nerambursabile pentru că există și o contribuție a fiecărui beneficiar”, a declarat Marilena Bogheanu.
Pe primele locuri la atragerea de fonduri europene se situează Consiliul Judeţean Olt şi Primăria Slatina. Cele două autorități publice au depus, fiecare, câte 12 proiecte. „Consiliul Judeţean Olt a depus 12 proiecte atât pe POR, cât şi pe Strategia Dunării. Sunt foarte multe proiecte pe reabilitarea drumurilor județene, dar şi pe reabilitarea energetică a clădirilor sau pe reabilitarea monumentelor şi clădirilor de patrimoniu. S-au contractat şase proiecte în valoare de 47 milioane euro. Primăria Slatina a depus tot 12 proiecte, care solicită 30 de milioane de euro”, a adăugat Bogheanu.

Ea a adăugat că au depus aplicaţii şi alte autorităţi publice.

„Au depus aplicaţii şi alte localităţi din judeţ: Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, Drăgănești Olt, Piatra Olt, comunele Icoana, Osica de Sus și Osica de Jos, Ianca, Dobrosloveni, Obârșia, Dobrun, Corbu, Pârșcoveni, Vitomirești, Potcoava, Brastavățu și parohiile Mânăstirii Brâncoveni și Bisericii Sfânta Treime, care au contracte semnate și două contracte de finanțare pentru Mânăstirea Călui. Au depus și alte instituții, Unitatea Militară 0746, pe SUERD – Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Orlea, Inspectoratul de Poliție Olt, ISU Olt. Cu mediul de afaceri s-au semnat 50 de proiecte de 15 milioane euro”, a concluzionat Bogheanu.