S-au ridicat restricţiile impuse de pesta porcina africană, la Rusănești. Oamenii pot creşte animale în gospodării, dar cu respectarea unor reguli

0
206

Autorităţile veterinare din judeţul Olt au ridicat toate restricţiile impuse de pesta porcină africană în exploatațiile nonprofesionale din localitatea Rusăneşti. Astfel, începând cu data de 29 martie 2019 măsurile de restricții, ca urmare a declarării celor patru focare de pestă porcină, au încetat.

  De menționat faptul că în data de 11 februarie 2019 în exploatațiile afectate au fost introduși porci santinelă. După perioada de minim 45 de zile, prevăzută de Manualul Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană, ediția III – 2019, porcii santinelă au fost testați serologic în direcția pestei porcine africane, obținând conform B.A. nr. 10562/27.03.2019, eliberat de L.S.V.S.A. Olt, rezultate negative.
Având în vedere că în localitatea Rusăneşti s-a aplicat uciderea preventivă a porcilor, în data de 30.03.2019, a fost realizată repopularea cu porci din exploataţii care nu au fost afectate de boală, exploatații care sunt situate în localități ce nu sunt supuse restricțiilor sanitare veterinare în ceea ce privește pesta porcină africană” , se arată într-un comunicat remis de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.

Pentru a evita apariția altor cazuri de pestă porcină africană autoritățile veterinare informează crescătorii de porci că sunt obligaţi să respecte următoarele măsuri: asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi utilizat doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă; este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele de stradă; este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine; este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;  periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor; se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor; porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate; este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale; anunțarea imediată a pierderii crotaliilor sau a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor (D.S.V.S.A. Olt – telefon 0372753837, medic veterinar oficial, medic veterinar de liberă practică); toți proprietarii au obligativitatea respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, orice sancţiune aplicată duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariției bolii.

De asemenea, reamintim că, în data de 18.03.2019 a fost publicat, în Monitorul Oficial nr. 210, Ordinul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 224/13.03.2019, pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României.
          Astfel, începând cu data de 18.03.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale, se mai arată în comunicat.