Topul celor mai mari indemnizații de șomaj din Olt. Cine încasează acești bani

0
1152

Judeţul Olt se poate mândri cu şomeri care primesc indemnizaţii lunare de peste 1.000 lei. Câţiva olteni rămaşi fără loc de muncă sunt plătiţi la ora actuală de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) cu indemnizaţii cuprinse între 1000 şi  aproape 1700 de lei.

În timp ce mii de olteni îşi duc traiul cu salariul minim pe economie, iar alte câteva mii sunt zilnic în căutarea unui loc de muncă, unii au indemnizaţii de şomaj care depăşesc cu multe sute de lei leafa pe care o primesc cei mai mulţi dintre conjudeţenii lor. Potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM Olt, Elena Iordache, cea mai mare indemnizaţie pe care o plăteşte agenţia revine unei persoane care a activat ca economist, agenţia plătindu-i lunar nu mai puţin de 1670 lei. Pe locul doi în topul celor mai bine plătiţi şomeri este un oltean care a lucrat ca lăcătuș mecanic, şi care după ce a rămas fără loc de muncă primeşte o indemnizaţie de şomaj de 1446 lei. Comparativ cu majoritatea şomerilor din judeţ care primesc în medie indemnizaţii de 400-500 de lei putem spune că alţi doi olteni suportă destul de bine statutul de şomer, din fondul de şomaj, de pe urma diverselor activităţi prestate în domeniul ingineriei mecanice primind o indemnizaţie de 1238 lei, respectiv 1216 lei. Ultimul loc în top cinci cel mai bine plătiți șomeri din Olt este ocupat de un fost asistent farmacist cu o indemnizație de 1127 de lei.

Modul de calcul al indemnizaţiei de şomaj

Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare şi de perioada lucrată. Indemnizaţia este de şase luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, nouă luni pentru salariaţii cu un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani şi 12 luni pentru angajaţii cu o contribuţie mai mare de zece ani, la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. „Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, de 75 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare. Astfel, acest procent este de trei la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin trei ani, de cinci la sută pentru cei care au lucrat cel puţin cinci ani, şapte la sută pentru un stagiu de cotizare de cel puţin zece ani şi zece la sută pentru minimum 20 de ani de muncă”, a explicat Iordache.

La sfârşitul lunii ianuarie 2019, în evidenţele AJOFM Olt erau 10.105 șomeri din care 1.617 beneficiari de indemnizație de șomaj. Ceilalţi şomeri, în număr de 8.488, nu primesc indemnizaţie.