1 aprilie – istoric și farse celebre

0
577

De-a lungul celor 23 de ani de există pe piața media din județul Olt, cotidianul Gazeta Oltului a făcut o tradiție din a da spre consum câteva materiale de 1 aprilie, care reprezentau o farsă. Nu ne-a fost de mirare că o bună parte din cititori au mușcat momeala și au dat crezare materialelor noastre, nedându-și seama că-i vorba despre o glumă.

Vă prezentăm mai jos câteva informații istorice despre Sărbătoarea Păcălelii și cum este ea marcată în alte state ale lumii:

1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste Ocean și apoi pe tot globul. În Franța, unde Ziua Păcălelilor a fost celebrată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei păcăleli este numit „poisson d’ Avril” (pește de aprilie). Acesta trebuie, conform tradiției, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia trebuie ori să fie decupată în formă de pește, ori să aibă un pește desenat. Toate acestea din cauza faptului că în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăsește semnul zodiacal al „Peștilor”.

Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate, scrie Agerpres. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua Nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua Păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii.

În Germania, prima zi a lunii aprilie este considerată o zi a farselor nevinovate, iar în Anglia, ”April Fools’ Day” a început să fie sărbătorită abia prin secolul al XVIII-lea, după ce a fost importată de la germani. Celui păcălit i se spune „noddy” și trebuie să poarte o coadă atașată pantalonilor sau fustei, iar în Scoția, i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vestește sosirea primăverii.

Sărbătorirea acestei zile este larg răspândită și la americani, unde cele mai populare farse sunt legatul șireturilor și înlocuirea zahărului cu sare. Această zi este marcată și în Japonia, doar că acolo i se spune „ziua păpușilor” sau ziua bucuriei celor mici și se respectă obiceiul de a li se oferi acestora în dar păpuși.

La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Astfel,  se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului.

Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, ”ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

sursa: adevarul.ro