Medicii de familie pot face mai mulți bani: S-a votat legea prin care pot deschide mai multe cabinete

0
356

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, decizional, un proiect legislativ pentru modificarea legii privind reforma în sănătate, potrivit căruia medicii de familie să poată fi titularii multor puncte secundare de lucru, potrivit mediafax.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.75 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății în sensul acordării medicilor de familie a dreptului de a deschide un punct secundar de lucru. Cabinetele de medicină de familie vor putea deschide un punct secundar de lucru în altă unitate administrativ-teritorială cu respectarea condițiilor prevăzute în prezentul proiect de lege”, se arată în raportul favorabil al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților.

Inițiatorii Proiectului de Lege pentru modificarea art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt 26 de parlamentari din PSD, PNL, USR, UDMR și PMP.

„Menţionăm că, medicii din alte specialităţi decât medicina de familie şi cadrele universitare cu jumătate de normă prin integrare clinică, pot presta servicii în cabinetele private proprii, suplimentar faţă de norma de bază, 3.5 ore pe zi de lucru, conform legislaţiei existente. Prin modificarea legislativă, şi medicilor de familie li s-ar oferi această posibilitate” se arată în expunerea de motive.

nițiativa prevede eliminarea din lege a articolului care spune că un medic poate fi tittularul unui singur cabinet de lucru.

La articolul 75, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: „(2) Cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracționat de minim 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază”, prevede amendamentul adus în Comisia pentru sănătate.

În forma inițială, art 75 (2) arăta astfel: „Cabinetele de medicină de familie acreditate pot deschide puncte de lucru. Criteriile şi metodologia vor fi precizate în normele prevăzute la art. 73 alin. (1)”.

Inițiativa mai prevede că , în cazul în care sunt mai multe solicitări, prioritate are medicul cu cel mai mic număr de pacienți pe listă.

Senatul a adoptat proiectul legislativ pe 7 noiembrie 2018, Camera Deputaților fiind decizională. Astfel, propunerea legislativă se va duce la președintele României pentru promulgare.

Sursa: stiripesurse.ro