Săptămâna meseriilor la Liceul Tehnologic ”Alexe Marin” Slatina

0
648

În această săptămână, în perioada 25-29 martie 2019, se va desfășura ”Săptămâna meseriilor” între orele 09:00 și 16:00, la Liceul Tehnologic ”Alexe Marin” Slatina.

”Se organizează chiar în incinta școlii, iar evenimentul nostru are ca obiective promovarea învățământului profesional și tehnic și informarea privind condițiile în care elevii pot avea acces la învățământul profesional de stat și dual. Dorim să contribuim suplimentar prin activitățile care sunt cuprinse în această săptămână la orientarea școlară și profesională a elevilor absolvenți de clasa a VIII-a. Noi am solicitat școlile, atât din mediul urban, dar și din din mediul rural, să vină în această săptămână cu elevii, să ne viziteze școala și să afle oportunitățile pe care școala noastră le oferă prin calificările pe care pregătește în anul școlar următor”, a declarat doamna Nicoleta Zamfirache, director adjunct.

Printre școlile din județ care au fost solicitate se numără și cele din localitățile: Brebreni, Coteana, Milcov, Teslui, Mărunței, Valea Mare, Găneasa, Grădinari, Ipotești, Movileni, Osica de Jos, Perieți, Piatra, Pleșoiu, Strejeștii de Jos.

”În general ne-am orientat după elevii care au mai venit la noi la școală. Am considerat că vor mai veni și alții din aceleași școli. Am observat că ei mai vorbesc între ei, își împărtășesc impresii, mai au rude și în momentul în care un elev se simte bine la noi, vede că învață și părinții văd cum ne ocupăm de ei până în clasa a XII-a sau pe profesional-dual până în anul III îi îndrumă și pe alții să meargă tot la noi la școală. Sunt școli învecinate Slatinei, le-ar fi ușor să vină la noi. Faptul că menținem în permanență legătura cu aceste școli, îi invităm atunci când avem diverse evenimente ne-a creat cumva un nume și atunci când mergem cu promovarea imaginii școlii și cu oferta de școlarizare suntem apreciați”, a precizat doamna director Zamfirache.

Liceul Tehnologic ”Alexe Marin” Slatina oferă învățământ profesional dual, ceea ce înseamnă că agenții economici au un cuvânt de spus în formarea viitoarelor generații de angajați.

”Școala noastră pregătește și elevi pentru învățământul profesional dual, asta însemnând că agenții economici se implică mai mult în pregătirea profesională a elevilor. Ca avantaj, pe lângă învățământul profesional clasic, de stat, unde elevul primește 200 de lei de la stat, în învățământul profesional dual, pe lângă acei bani, elevul mai primește încă 200 de lei de la agentul economic cu care școala are parteneriat încheiat și solicitare pentru învățământul profesional dual. Anul acesta școala noastră are pentru acest învățământ profesional dual parteneriate cu trei unități”, a adăugat doamna director.

Cei trei agenți economici cu care unitatea de învățământ a întocmit parteneriate sunt: SC PRYSMIAN GROUP cabluri și sisteme SA, care a solicitat pentru învățământul profesional dual două calificări (electrician exploatare joasă tensiune, electronist aparate și echipament), POP INDUSTRY SRL care a avut, de asemenea, două solicitări (lăcătuș mecanic prestări servicii și operator la mașini cu comandă numerică), iar SC ALTUR SA, compania pe lângă care școala a funcționat încă de la apariția sa, a venit cu trei solicitări (frezor-rabotor-mortezor, sculer-matrițer și strungar).

Clasele de la învățământul profesional dual sunt împărțite în două categorii: clase cu două calificări, unde există două grupe, de minim 12 elevi și maxim 14 elevi, în total 24, respectiv 28 de elevi și clase cu trei calificări, urmând ca o grupă să conțină 10 elevi.