SALVIA – PLANTĂ SALVATOARE, sau DISTRUGĂTOARE ?

0
338
Salvia, cunoscută în mod normal  ca „Salvia officinalis” ( specia de grădină ), a fost folosită din antichitate  atât în bucătărie ( mai ales în cea mediteraneeană ) cât și în medicina naturistă.

    Numele său derivă din latinescul „salvus” = salvat. A fost numită astfel, deoarece datorită numeroaselor sale proprietăți terapeutice, încă din vechime a fost considerată „planta salvatoare”.
   Poate fi folosită sub diverse forme: decoct, infuzie, pulbere, tinctură și ajută la ameliorarea multor afecțiuni și dereglări.
Principala sa proprietate este cea revigorantă, atunci când este consumată în mod responsabil; când este utilizată în exces poate produce nervozitate și hiperexcitabilitate.
De asemenea, este utilizată ca adjuvant în tratamentul diabetului, cancerului de colon, bolilor respiratorii, etc.
   Din păcate, există însă și o altă specie de salvie, numită ” Salvia divinorum”, care este inclusă în lista drogurilor așa-zis „legale”. Aceasta conține salvinorina A, compus halucinogen foarte puternic, similar ca efect drogului sintetic LSD . Drept urmare, specia Salvia divinorum a fost inclusă pe lista de plante și substanțe controlate și în câteva țări din Europa.
   Dr. Peter H. Addy, cercetător la Yale care a studiat substanța timp de 5 ani de zile, referindu-se la efectul pe care aceasta îl are asupra corpului, a declarat : „totul e ok și deodată, în două secunde, totul e haotic și diferit și nici nu mai am picioare”.
 ELENA VIZIRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here