Pensii uriașe în Olt

6
2096

În timp ce mulţi dintre pensionarii olteni abia dacă se descurcă să trăiască din pensiile pe care le primesc lunar, după o viaţă de muncă, există şi o altă categorie, a celor care au muncit o viaţă la stat, iar acum au o bătrâneţe de lux. Din această categorie fac parte foştii magistraţi olteni care încasează lunar pensii speciale de invidiat.

Magistraţii, după ce se retrag din serviciu, se bucură de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz,și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, ceea ce îi transformă în „pensionari de lux”, fapt datorat activităţii onorabile desfăşurate de aceştia.

La nivelul judeţului Olt există 57 de pensionari foşti magistraţi, ale căror pensii de serviciu au fost stabilite în baza Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi al judecătorilor, asigurându-le acestora mai mult decât un trai decent şi care depăşesc cu mult pensiile care ajung lunar în buzunarele vârstnicilor.  Astfel, cea mai mare pensie specială, acordată unui magistrat din Olt, echivalează cu peste 40 de indemnizaţii sociale (cuantumul indemnizaţiei sociale este în prezent de 640 de lei).  Astfel, într-un top 20 de pensii ce le revin foştilor magistraţi pe primul loc se situează un fost procuror șef care are o pensie de serviciu de 26.120 de lei. Aceasta este, de altfel, şi cea mai mare pensie din Olt. Pe locul doi se situează un magistrat care are o pensie de 25.761 lei. Locul trei este ocupat de un fost procuror care are 25.325 de lei. Pe locul patru în acest clasament se situează un fost procuror cu o pensie de serviciu de 24.351 de lei. Pe locul cinci, la egalitate, se află doi fosți magistrați cu o pensie de serviciu de 24.152 lei, fiecare. Locul șase este ocupat de un fost procuror care are o pensie de 23.102 lei. Locul șapte este ocupat de un fost judecător al Tribunalului Olt, care după o viață în robă are o pensie de serviciu de 22.729 de lei. Și următorii foști magistrați de pe locurile opt, nouă, zece, unsprezece și doisprezece suportă destul de bine statutul de pensionar, aceștia având pensii de serviciu de 21.807 lei, 21.543 lei, 21.540 lei, 21.204 lei și respectiv 21.001 lei. Pe locul 13 se poziționează, la egalitate, doi foști magistrati care încasează fiecare 20.848 de lei, în timp ce pe locul 14 se află un fost magistrat cu o pensie de serviciu de 20.838 de lei. Pe locul 15 se situează un fost judecător al Tribunalului Olt cu o pensie de 20.616 de lei. Locul 16 în ierarhie este ocupat de un fost magistrat al Tribunalului Olt cu o pensie de serviciu de 20.497 de lei, în timp ce locul 17 se situează, la egalitate, doi foști judecători cu o pensie de 20.385 de lei, fiecare. Locul 18 în acest top este ocupat de un fost judecător cu o pensie de 20.151 de lei, în timp ce penultimul loc este ocupat de un fost magistrat cu o pensie de 19.869 de lei. Ultimul loc în top 20 este ocupat de un fost magistrat cu o pensie de 19.687 de lei.

Conform prevederilor art.85 din Legea nr.303/2004 cu modificările și completările ulterioare, pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime.

Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată.

6 COMENTARII

  1. O propunere legislativă care nu părea să aibă prea mari șanse de izbândă este tot mai aproape de a deveni pusă în aplicare. Este vorba de proiectul inițiat de parlamentarii PMP prin care se prevede anularea pensiilor speciale a unor reprezentanți precum Avocatul Poporului, deputați, senatori, diplomați, personal auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești. Proiectul a trecut în mod tacit prin Senat, urmând să ajungă la Camera Deputaților – for decizional în acest caz.

  2. 3.611 de foști procurori și magistrați au pensie medie de 3.700 de euro, din cuantumul căreia 90% e transfer de la bugetul de stat și doar 10% din contribuțiile proprii. Asta reprezintă un raport de 14 la 1 față de pensia medie din România, ceea ce ar însemna că în Germania un magistrat ar trebui să aibă o pensie de 14.000 de euro. Or sunt de trei ori mă mici.

  3. Ceea ce nu spune nimeni este că Justiția nu face scandal nu de frică, ci datorită mulțumirii sale sufletești. Dragnea i-a cumpărat pe toți cu salariile pentru care nu mai au stresul dinainte și cu pensiile speciale, egale cu ale nemților și ale francezilor, într-o țară cu PIB-ul de 10 ori mai mic. Magistrații tac din gură pentru că, în sinea lor, votează PSD. Votează pensia. 160 milioane de euro/an, pensiile a 3.600 de magistrați,respectiv procurori si judecatori….

  4. Asta face PSD. Le da la unii si pe gura si pe cur si pe altii ii lasa sa traiasca in saracie. PMP si PNL daca vin la guvernare taie tot de la toata lumea. Deci, ce facem, cu cine votam? Ar trebui sa nu mai votam cu cei care au fost la putere si au facut nimic. Sa incercam pe altii care n au fost sa vedem ce fac si aia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here