O nouă TAXĂ pentru români

1
394

Românii o să plătească pentre fiecare recipient o „garanție pe sticlă” în plus 50 de bani. Vestea bună este că banii pot fi recuperați. Noua taxă este impusă în încercarea de a-i mobiliza pe români să recicleze mai mult și intră în vigoare din 31 martie. Rata de reciclare în România este acum de 5 la sută, iar pentru acest lucru riscăm amenzi de sute de mii de euro pe zi, informează Observator.tv.

De exemplu, pentru o navetă de 20 de sticle de bere plăteam 50 de lei. Acum vom achita în plus o garanţie de 50 de bani pentru fiecare sticlă. Adică 60 lei. Dacă ducem cele 20 de sticle înapoi la acelaşi supermarket sau lanţ de magazine de unde le-am cumpărat, împreună cu bonul fiscal, vom putea recupera cei 10 lei. Nu vor putea fi reciclate borcanele şi nici sticlele de şampanie. Pe eticheta fiecărui produs va scrie clar dacă ambalajul este reutilizabil. Din depozitele magazinelor, sticlele vor ajunge înapoi la producător.

„Noi am luat în calcul încă de la început introducerea acestui sistem garanțial pentru toate ambalajele care pot fi returnate, nu neaparat reutilizabil. Aici includem și dozele de aluminiu și sticlele pet. Am dat totuși un răgaz industriei sa se organizeze”, a spus pentru sursa citată Cosmin Dorin Teodoru, directorul Direcţiei Deşeuri din Ministerul Mediului.

Rata de reciclare acum este de 5 la sută. Autorităţileau obligaţia ca până la finalul anului să recileze 45% din masa de materiale ce pot fi reutilizabile. Însă România, alături de 13 ţări din Uniunea Europeană, risca să nu îşi atingă ţinetele de recilare nici anul acesta, caz în care Comisia Europeana va aplica sanţiuni foarte dure. Amenzile pot ajunge la câteva sute de mii de euro pe zi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here