Olt: Bolnavii care și-au cumpărat medicamente pe perioada spitalizării și-au recuperat banii

0
411

Spitalul Județean de Urgență Slatina a decontat în 2018 doar două rețete bolnavilor internați, după ce aceștia și-au cumpărat medicamentele cu banii din buzunar.

Conducerea unității spitalicești susține că doar doi pacienți au depus cereri la externare pentru decontarea contravalorii rețetelor pe care le-au cumpărat pe perioada cât au fost internați. „În anul 2018 două persoane au solicitat banii pe medicamentele cumpărate pe perioada internării. Medicamentele pentru care au fost solicitați banii sunt Cerebrolizin și Sandostatin. Pentru Cerebrolizin s-a decontat suma de 380 RON, iar pentru Sandostatin suma de 209,71 RON”, a precizat managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Cătălin Rotea, la solicitarea Gazeta Oltului. În anul 2017 o singură persoană a solicitat banii pentru medicamente cumpărate pe perioada internării. Este vorba despre medicamentul Septonazal. Suma decontată a fost de 18,49 RON.

Potrivit legii bolnavii care își cumpără medicamente sau efectuează investigații paraclinice pe care le plătesc în perioada spitalizării au dreptul să ceară banii înapoi, însă mulți dintre bolnavi fie nu cunosc acest drept, fie nu mai vor să-și recupereze banii cheltuiți în spital pentru tratament.

Pentru a-şi putea recupera banii cheltuiţi pe medicamente, bolnavii trebuie să primească o recomandare de la medicul curant aprobată de şeful secţiei, dar şi de managerul spitalului, însă trebuie să deţină şi bonurile fiscale de la farmacie. Dosarul întocmit însoţit de o cerere se depune la secretariatul unităţii spitaliceşti, urmând ca după analizarea atentă a actelor, pacientul să-şi primească banii înapoi.