OMUL – „DILEMĂ” ( sau „bănuitor din naștere” )

0
188

Ăsta-i el : permanent suspicios, permanent bănuitor. Așa a fost de când și-aduce aminte…
Căutând și în albul cel mai alb o dara de negru, sau măcar o umbră de gri își torturează existența de zi cu zi cu îndoiala sa permanentă.
A fost un copil retras și înclinat spre introspecție, un adolescent când timid, când arțăgos și este un adult măcinat de o continuă îndoială . Imaginați-vă : cum ar fi să vă îndoiți doar o zi de tot ce vă înconjoară, de faptele, atitudinile și
sentimentele oamenilor cu care aveți tangență, ba chiar și de cele proprii ?! Și orice potențială rază de siguranță și încredere să fie aproape instantaneu năpădită de un nor plumburiu de îndoială și suspiciune ?! Ar fi trist, nu-i așa ?
Acum poate realizați ce dramă continuă trăiește acest om. Înaintarea în vârstă nu îmbunătățește percepția asupra realității, ci dimpotrivă… Acumularea de noi noțiuni și cunoștințe duce la amplificarea angoasei cauzate de starea de îndoială permanentă. Doar senectutea va diminua această stare, dar din păcate va altera și conștiența…
Singurul „tratament” eficient care poate transforma acest defect nativ într-o reală calitate este alegerea unei profesii în care „bănuitorii din naștere” sunt la mare căutare. Pentru că exact ei sunt cei mai potriviți spre exemplu, în posturile de inspector de orice fel, detectiv, contabil … și în general orice meserie unde trebuie să „măsori de zece ori, ca să tai o dată”. Astfel angoasele și dilemele  din viața personală se vor concentra în sfera profesională, lăsându-le răgaz să respire și  dându-le șansa unei existențe normale.
Altfel, vor deveni la maturitate o prezență greu de suportat chiar pentru membrii familiei. Despre prieteni ce să mai vorbim…Unul câte unul vor părăsi „scena”, sătui și epuizați de toanele unui astfel de amic „imposibil”.
Dacă nu-și găsește salvarea în profesie, suspiciosul va sfârși de unul singur : el, cu el însuși ! Unica ființa din viața sa căreia îi poate acorda credit deplin.

   SAU   POATE ……..  NU ??!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here