VACCINUL, CEA MAI EFICIENTĂ MĂSURĂ ANTIGRIPALĂ

0
195

Deoarece în sezonul rece 2018-2019 s-au detectat tulpini active aparținând tipurilor de virus gripal A, cât și B, O.M.S. ( Organizația Mondială a Sănătății ) a decis sintetizarea unui vaccin ce se adresează ambelor tipuri virale. Aceeași organizație recomanda vaccinarea pacienților cu risc, respectiv bătrânii, pacienții cu boli cronice, pacienții instituționalizați.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat referitor la aceasta, la începutul toamnei: „Am luat toate măsurile astfel încât anul acesta să nu mai avem întârzieri în asigurarea vaccinului gripal. Achiziția se realizează în baza unui Acord-Cadru încheiat pe o perioadă de 2 ani și astfel reușim să asigurăm aprovizionarea la timp și să demarăm campania de vaccinare în beneficiul celor care au nevoie de acest tip de prevenție.”

Direcția de Sănătate Publică Olt a specificat că „Pentru sezonul 2018-2019 , D.S.P. Olt a catagrafiat 30.300 persoane, considerate la risc și care doresc să se vaccineze antigripal.
Din achiziția M.S., avem garanția că pentru sezonul rece 2018/2019, județului Olt i s-au repartizat 23.830 doze de vaccin gripal, față de 30.300 doze solicitate; acest vaccin adresandu-se exclusiv grupelor populaționale considerare la risc, respectiv medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, gravide, persoane in evidenta cu afecțiuni medicale cronice.

Cantitatea repartizată jud. Olt a fost administrată, după cum urmează:
1. Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani in evidenta cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice , neurologice, diabet zaharat , obezitate astm sau cu virusul imunodeficienței umane=7.450;

2.Gravide=10;

3. Medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire ( copii sau bătrâni ) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin in contact respirator cu pacienții sau asistații = 1.788 doze ;

4. Persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt=482 doze;

5. Toate persoanele cu vârsta peste 65 ani = 14.000 doze.”

DE CE TREBUIE SĂ PREVENIM GRIPA
Având în vedere că virusul gripal poate trăi între 3 și 5 zile pe obiecte și suprafețe contaminate, poate cauza numeroase îmbolnăviri.
An de an, sezoanele de gripă sunt din ce în ce mai severe și afectează constant toate grupele de vârstă.
Statisticile arată că în Europa numărul deceselor de gripă este mai mare decât numărul deceselor cauzate de accidentele de circulație.

ATENȚIE, GRIPA UCIDE! Din păcate, numărul victimelor sale la nivel mondial este în continuă creștere de la an la an.