Gripa se extinde

0
562

„În săptămâna 14 – 20.01.2019, la nivelul judetului Olt s-au înregistrat 2163 cazuri de infecții respiratorii acute (ARI) cu 62 de internări, 783 cazuri de pneumonii cu 168 de internări și 17 cazuri de gripă sezonieră”, trasmite Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Toate cele 17 cazuri de gripă , care ulterior au fost confirmate de Institutul Cantacuzino București, s-au prezentat cu simptomatologie specifică gripei: febră peste 39 C, debut brusc, astenie, cefalee, tuse, rinită, coriză, stare generală alterată.

Persoanele afectate aveau vârste cuprinse între 2 și 75 de ani. 11 dintre cazuri proveneau din mediul urban, iar 6 din cel rural. Persoanele erau nevaccinate antigripal pentru sezonul rece 2018-2019.

Cumulativ, situația cazurilor de gripă în judetul Olt în intervalul 01.01.2018- 23.01.2019 se prezintă astfel : 48 de cazuri confirmate, din care 23 cu virus gripal tip A, subtip H1 și 25 cu virus tip A, subtip H3.

Datorită creșterii numărului de cazuri de infecții respiratorii acute în ultima perioadă, la nivelul Spitalului de Urgență Slatina se impun anumite măsuri de limitare a îmbolnăvirilor. Conform acestora, accesul vizitatorilor se va face după un anumit program și respectând anumite norme.

De asemenea se impune respectarea normelor stricte de igienă in toate instituțiile, în special în cele de învățământ. Igiena mâinilor, alimentația corespunzătoare și evitarea spatiilor aglomerate, cât și limitarea contactului cu persoanele suferind de afecțiuni respiratorii sunt esențiale.

În cazul apariției simptomatologiei specifice gripei, prezentată mai sus, pacientul trebuie izolat acasă și semnalat cazul medicului de familie.

Măsura de prevenție cea mai eficientă rămâne vaccinul antigripal.