Dosar penal pentru un bărbat din Slatina. Ce au găsit polițiștii asupra sa

0
561

Un bărbat în vârstă de 31 de ani, din Slatina, s-a ales cu dosar penal după ce, vineri, a fost depistat de polițiștii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase , în Piața Zahana din municipiul Slatina, încercând să vândă, ilegal, aproape 2.500 de articole pirotehnice.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt, Alexandra Dicu, a declarat că, în dimineața zilei de 28 decembrie, în urma unui control efectuat în Piața Zahana din municipiul Slatina, polițiștii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat un bărbat, de 31 de ani, din municipiul Slatina, în timp ce încerca să comercializeze 2427 de articole care conțineau amestec pirotehnic, cântărind aproximativ 53 de kg. Polițiștii au ridicat obiectele în vederea continuării cercetărilor, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 2.200 lei.

Bărbatul s-a ales cu dosar penal.

„În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de «operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept»”, a afirmat reprezentantul IPJ Olt.

Inspectoratul de Poliție Județean Olt  reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here