Veste bună pentru oltenii care au rămas fără porci din cauza pestei

0
542

Autoritățile oltene vor achita vineri, 21 decembrie, despăgubirile pentru porcii uciși în timpul campaniei de combatere a pestei porcine africane (PPA).

După ce în data de 7 decembrie 2018 au fost plătite despăgubiri pentru 23 de exploatații  cu o valoare de 28.370 de lei, vineri, 21 decembrie 2018, autoritățile vor achita suma de 334.302 lei, aferentă celor 100 de exploatații unde s-a aplicat măsura uciderii preventive pentru preîntâmpinarea răspândirii virusului PPA. Cel puțin asta susține conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt, într-un comunicat remis la redacție.

Doi proprietari din localitatea Rusanești nu sunt despăgubiți având în vedere că din ancheta epidemiologică efectuată de medicii veterinari s-a dovedit că aceștia nu au anunțat medicul veterinar de liberă practică împuternicit și nici DSVSA Olt despre moartea suinelor pe care le dețineau, fiind aplicate în cazul lor măsura sancționării contravenționale conform H.G. 1214/2009, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 3.000 lei.

În urma uciderii preventive a porcinelor din localitățile afectate de PPA din județul Olt, au fost întocmite 125 de dosare de evaluare aferente despăgubirii proprietarilor de porci afectați de PPA, în conformitate cu prevederile legislative în vigoare, respective H.G. 1214/2009, cu modificările și completările ulterioare.