Al patrulea focar de pestă porcină africană la Rusănești ?

0
760

O nouă suspiciune de pestă porcină africană la Rusănești după ce opt porci ai unui localnic ce deține o stână la marginea localități au murit. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt au recoltat probe și așteaptă acum rezultatul buletinelor de analiză, pentru a vedea dacă godacii au murit din cauza pestei porcine africane. Dacă se confirmă, acesta este cel de-al patrulea focar din Rusănești.

La Rusănești, virusul pestei porcine africane a fost confirmat în trei exploatații nonprofesionale. Pentru a preveni răspândirea bolii, reprezentanții Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt au luat decizia de a sacrifica toți porcii din Rusănești. Însă o parte dintre locuitorii din această zonă s-au sustras controalelor echipelor DSVSA Olt și nu și-au declarat godacii din gospodării.

Din 22 noiembrie de la apariția primului focar şi până la începutul acestei săptămâni, la Rusănești au fost uciși aproape 600 de porci. Pâna în data de 3 decembrie 2018 au fost întocmite 115 dosare de despăgubire, dintre care 29 cu valoare totală de 63.830 lei au fost finalizate.