Sute de porci, uciși în Olt. Patru localități, atent monitorizate de autorități

0
1111

De la apariția primului focar de pestă porcină africană în Olt și până în prezent, aproximativ 600 de porci au fost uciși de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt. Măsura a fost luată cu scopul de a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane. Trebuie precizat faptul că de la animalele eliminate au fost prelevate probe, acestea fiind expediate către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, iar carcasele au fost ecarisate.

Și marți echipele de medici veterinari s-au aflat în localitatea Rusănești pentru verificarea exploatațiilor unde proprietarii nu au fost găsiți acasă. Potrivit DSVSA Olt toți proprietarii exploatațiilor de porcine în care s-au dispus măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane ( PPA) vor fi despăgubiți conform legii. Pâna în data de 03.12.2018 au fost întocmite 115 dosare de despăgubire, dintre care 29 cu valoare totală de 63.830 lei au fost finalizate. Se preconizează că primele plăți pentru despăgubirea proprietarilor animalelor afectate de PPA se vor face spre sfârșitul acestei săptămâni. Un număr de 86 dosare de despăgubire este în curs de soluționare”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

La acestă dată se afla sub restricție din cauza evoluției focarelor de PPA urmatoarele localități: Băbiciu, Scărișoara, Tia Mare și Cilieni, zone în care sunt impuse măsuri de punere sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, restricții de mișcare din și către exploatațiile din interiorul localitaților și între localități, a animalelor, a unor materiale susceptibile de a fi contaminate (ex.carcasele, furajele, gunoiul de grajd, tulbureala etc.), sunt instalate dezinfectoare la intrarea și ieșirea din exploatații și filtre rutiere.

„DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, se mai arată în comunicatul DSVSA Olt.

DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.