Sute de porci, uciși în Olt. Patru localități, atent monitorizate de autorități

3
955

De la apariția primului focar de pestă porcină africană în Olt și până în prezent, aproximativ 600 de porci au fost uciși de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt. Măsura a fost luată cu scopul de a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane. Trebuie precizat faptul că de la animalele eliminate au fost prelevate probe, acestea fiind expediate către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, iar carcasele au fost ecarisate.

Și marți echipele de medici veterinari s-au aflat în localitatea Rusănești pentru verificarea exploatațiilor unde proprietarii nu au fost găsiți acasă. Potrivit DSVSA Olt toți proprietarii exploatațiilor de porcine în care s-au dispus măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane ( PPA) vor fi despăgubiți conform legii. Pâna în data de 03.12.2018 au fost întocmite 115 dosare de despăgubire, dintre care 29 cu valoare totală de 63.830 lei au fost finalizate. Se preconizează că primele plăți pentru despăgubirea proprietarilor animalelor afectate de PPA se vor face spre sfârșitul acestei săptămâni. Un număr de 86 dosare de despăgubire este în curs de soluționare”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

La acestă dată se afla sub restricție din cauza evoluției focarelor de PPA urmatoarele localități: Băbiciu, Scărișoara, Tia Mare și Cilieni, zone în care sunt impuse măsuri de punere sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, restricții de mișcare din și către exploatațiile din interiorul localitaților și între localități, a animalelor, a unor materiale susceptibile de a fi contaminate (ex.carcasele, furajele, gunoiul de grajd, tulbureala etc.), sunt instalate dezinfectoare la intrarea și ieșirea din exploatații și filtre rutiere.

„DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, se mai arată în comunicatul DSVSA Olt.

DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.

3 COMENTARII

  1. Ziaristilor , spuneti adevarul la oameni , spunetile ca baronul Chirea la sustinut pe Stanescu si Dragnea a aflat si din aceasta cauza a dat ordin lui Daea sa i omoare porci din Rusanesti. Daea la pus pe Borborea care este pus politic la dsva nu ca el ar fi destept dar executa ordinele bine . Chirea a anuntat ca nu mai candideaza ca are 30 de ani si lui oricum nu are ce sa i faca Dragnea si oamenii acum sunt impotriva PSD ului. care oricum va cadea in decembrie cand pe 15 dec vor da legea amnistiei ca sa scape dragnea si valcov si va veni premier CIOLOS. Uitativa cat de sarace sunt comunele dupa valea oltului si prostii de oameni sau desteptat

    • S-or fi desteptat ,,prostii de oameni,, dar dupa cum scrii, se vede ca ai fost coleg cu Paul Stanescu la SMT Visina, cu fratii Ciocan si Florin Iordache, recunoscuti drept cei mai de seama intelectuali de pe cursul inferior al Oltului.

  2. ce facem cu porcii din societatea romaneasca,bulancii ,gheii,coiosii si alte specii turbate de polueaza politica si viata sociala din imputire morala?Unii distrug din stomac altii din societate.La castrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here