Manifestări

0
279

Pe data de 1 decembrie 1918, Marea Unire de la Alba Iulia vota unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, formându-se astfel un singur stat.

Primul pas a fost făcut prin unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), urmată mai apoi de unirea dintre Bucovina și România ( 28 noiembrie 1918) iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.  A fost un moment important pentru toți românii, așa că în fiecare an pe data de 1 decembrie în orașele din România se organizează parade.

În Balș Centenarul Marii Uniri va fi sărbătorit prin debutarea unei parade. Festivitatea va începe la ora 13:00 în fața Primăriei Blaș.  Defilarea va fi făcută pe traseul Primărie- Monumentul Eroilor.

La ora 13:30 va fi deschiderea oficială a celebrării Centenarului prin discursuri ținute de dl.  primar ing. Mădălin-Ady Teodosescu și dl. profesor de istorie Adi Adam iar mai apoi va fi ținută slujba Tedeum. Începând cu ora 14:00 va  avea loc depunerea de coroane, unde vor fi invitați Primaria orasului Bals, Consiliul local Bals, Prefectura Judetului Olt , Consiliul Judetean Olt, Politia orasului Bals, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Olt, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Olt, Judecatoria Bals, Parchetul de pe langa Judecatoria Bals, Serviciul Fiscal Orasenesc Bals, Spitalul Orasenesc Bals.

După ora 14:30 va fi o lansare de porumbei și baloane cu heliu, urmată de un spectacol musical cu cântece patriote, momente artistice și o piesă de teatru. Seara se va încheia cu tradițonala masă cu fasole cu cârnați, surprize și cadouri oferite de către Primăria Balș.

 

La București festivitatea va începe la orele 10:00 iar militari, aproximativ 4.000,  și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Administrația Națională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice și aproximativ 50 de aeronave, și militari din multe țări aliate sau partenere vor participa la Parada militară, organizată la Arcul de Triumf din Capitală.

Reprezentanți ai Armatei României se vor alătura la solicitarea și cu sprijinul autorităților locale la pregătirea,  organizarea, și desfășurarea de ceremonii militare și religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani de război, defilări și expoziții de tehnică militară de luptă și armament, în unele garnizoane în care vor fi dislocate mari unități și unități militare.

Tot în București va avea loc sâmbătă, 1 Decembrie, începând cu ora 8:00 , o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol  1.