„Iubim Slatina-Poveşti pe soclu”, cadou de Centenar

0
195

Marţi, 27 noiembrie, cu începere de la ora 17:00, Sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Olt a găzduit lansarea albumului foto „Iubim Slatina-Poveşti pe soclu” semnat de ziaristul şi fotograful George Piţulescu. Autorul a surprins în fotografii toate monumentele, statuile, busturile, sculpturile din oraşul nostru, prezentându-le publicului larg alături de informaţii esenţiale care prezintă „viaţa” acestor monumente istorice. Alături de George Piţulescu la frumosul eveniment au fost: Gheorghe Iorga, director Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Laurenţiu Guţică, director al Muzeului Judeţean Olt, Alin Dorobanţu, director Ziarul de Olt, prof. Ion Pătraşcu, prof. Ion Tîlvănoiu, director Memoria Oltului, Paulian Buicescu, poet, şi Claudiu Ene, cel care a întreţinut atmosfera cu melodii patriotice.

Albumul lui George Piţulescu are 100 de pagini, fiind tipărit la Editura Hoffman, fiind dedicat sărbătoririi a 650 de ani de la prima atestarea documentară a oraşului Slatina.

Gheorghe Iorga, director Direcţiei Judeţene pentru Cultură, a ţinut să precizeze un lucru dureros pentru oraşul nostru şi anume că oficial, în Slatina există doar o singură statuie: „Din păcate Slatina, în lista monumentelor istorice, are o singură statuie monument, statuia Ecaterinei Teodoroiu. Este o mare problemă în comparaţie cu oraşul Caracal care are 15 monumente în lista monumentelor istorice şi chiar Corabia care are 5 monumente. Cel puţin 7 busturi din Slatina ar merita să fie trecute în lista monumentelor istorice, cu statut de monument istoric prin faptul că sunt protejate. Ar fi păcat ca statuia Eugen Ionescu, A.I. Cuza, care sunt monumente istorice, să nu fie trecute în lista monumentelor istorice din Slatina.

Conţinutul albumului este o contribuţie la cunoaşterea spirituală a oraşului spre cinstirea locuitorilor săi prin care el, autorul, reafirmă devotamentul pentru Slatina unde trăieşte. Albumul lui George, prin apariţia sa, pune în actualitate o practică veche de când lumea: sculptura, cu rolul său pe care l-a exercitat asupra spiritualităţii umane de-a lungul timpului. Sculptura este una din străvechile modalităţi de exprimare vizuală a gândurilor şi sentimentelor umane. Studiind albumul absolut captivant, pe măsura efortului, dar şi a priceperii lui George, de acum profesionist al geniului, înţeleg temeinic valoarea umană a sculpturii ca artă, ce atinge coarda sensibilă a omului, atât vizual, cât şi tactic, astfel încât creierul nostru să se simtă împlinit atunci când parcurgem fiecare filă din album” a declarat prof. Ion Pătrasu.

Am făcut acest album dintr-o necesitate. Din necesitatea de a cunoaşte poveştile monumentelor, statuilor, busturilor şi sculpturilor din Slatina. Mă întrebam; „cine?”, „ce?”, „cum?” şi am pornit la drum, pentru a afla răspunsurile. Nu am ştiut cât de greu va fi acest drum şi epuizant, câte persoane voi întâlni. Cu multe dintre ele am legat prietenii. Am descoperit oameni deschişi şi oameni închişi. Istoria Slatinei este un bun al tuturor, iar datoria noastră e să dăm mai departe, ca să afle şi generaţiile care ne urmează despre noi. Cine am fost şi ce am făcut. Cine ne va cerceta activitatea şi nu va găsi mare lucru, însă, cu fiecare carte dedicată Slatinei, oamenii vor afla mai multe şi generaţiile de oameni ne vor cunoaşte, indiferent că se va întâmpla peste 100 de ani sau 200. Îmi permit să spun că istoria Slatinei este inepuizabilă. În fiecare zi aflu ceva nou şi acest lucru mă determină să împart cu toţi ceea ce ştiu. Împart acest album cu toţi cei care vreţi vrea să iubiţi mai mult Slatina şi vreţi să o descoperiţi. Vouă vă este dedicat acest album, care mă bucur că apare într-un an minunat: 2018. În anul în care Slatina împlineşte 650 de ani de atestare documentară, iar România împlineşte 100 de ani de la făurirea statului reîntregit. Iubiţi fiecare colţ din Slatina, adoraţi fiecare loc din România.” a subliniat George Piţulescu, autorul albumului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here