Comuna Urzica-Centenar 100

0
440

Comuna Urzica este beneficiara unui proiect de investiții derulat în cadrul Programului ,,Centenar 100” al cărui promotor este Miisterul Culturii și identității naționale”. Au fost aprobate la nivel national 264 proiecte din care și localitatea Urzica are unul, singurul din județul Olt.

Prin documentația depusă a fost cerută suma de 558.665lei, în urma studierii dosarului de către comisia de specialitate din cadrul ministerului a fost aprobată suma de 350.000 lei.  Fondurile vor fi folosite pentru reabilitarea celor două monumente din centrul satului Urzica, monumente dedicate locuitorilor acestei localități căzuți pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale.

De remarcat este faptul că, monumental închinat eroilor căzuți în primul război mondial, în număr de 134, a fost ridicat în anl 1934 prin subscripție publică, prin contribuția văduvelor și a vetereanilor de război. Pe acest monument a fost amplasat o statuie,  un vultur, care în perioada de după cel de al doilea război mondial a fost data jos și distrusă de regimul communist, considerându-se că aceasta este simbolul regalității.

Celălalt monument este dedicate eroilor căzuți în cel de al doilea război mondial, a fost construit în anul 2007 din marmură alba și are nevoie urgentă de lucrări de întreținere.

Reabilitarea zonei in care sint amplasate monumentele, se doreste inierbarea zonei, tualetarea arborilor, demolarea aleilor existente care sint foarte degradate si refacerea acestora cu pavele. Reabilitarea fintinei arteziene din centru parculetului, dotarea zonei cu mobilier specific, banci si cosuri de gunoi.

Pentru monumental dedicat eroilor cazuti in Primul Razboi mondial se doreste reabilitarea acestuia, desfacerea soclului existent din gresie si refacaerea acestuia cu granit negru. Curatarea a intregului monument de var si revopsirea acestuia, curatarea placilor de marmura aflate pe cele 3 fatete ale obeliscului si refacerea inscrisurilor de pe acestea. Se va renunta la vulturul actual care este montat pe monument , acsta fiind turnat in aluminiu si aratnd foarte urat atat din punct de vedere  estetic cat si inpunct de vedere al dimensiunii acestuia raportat la dimensiunea existent a obeliscului, in locul sau se va monta o acvila din bronz cu aripele deschise care va avea in gheare o ghiulea.

Pentru o incadrare frumoasa a celor doua monumente dedicate eroilor se doreste si sistematizarea zonei din fata acestora, prin executarea de alei pe toata lungimea zonei, perearea santurilor de pamint si executarea unui podet de acces.

Lucrările au demarat și se desfășoară în ritm alert pentru a putea finalizate înainte de data de 1 Decembrie. De asemenea, a fost încheiat un contract cu sculptorul Marcel Duțu, pentru realizarea unei noi statui, o acvilă, care să fie amplasată în locul celei distruse. Macheta a fost avizată în cadrul comisiei monumentelor de for public din cadrul ministeruli în prfezent căutându-se o topitorie unde aceasta să fie turnată în bronz.

Dacă vremea nu ne va pune piedici, lucrările vor fi finalizate înainte de 1 Decembrie.