Petrecere mare la Curtișoara. „Sărbătoarea Nucului”, o tradiție de aproape două decenii

0
1373

 Sute de localnici din comuna Curtișoara şi din împrejurimi au petrecut, duminică, 14 octombrie, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, cu muzică, joc și voie bună, la cea de-a XIX-a ediție a  „Sărbătorii Nucului”. Evenimentul s-a desfășurat  în Grădina de Vară „La umbra nucului bătrân”, lângă Căminul Cultural. Din peisaj nu au lipsit grătarele cu mici, berea, mustul și tarabele cu chilipiruri.  Și cei mici au avut unde să se distreze, organizatorii amenajând şi un parc de distracție pentru copii.

Zi de sărbătoare, în cea de-a doua duminică din octombrie, în comuna Curtişoara. Cu ocazia împlinirii a 529 de ani de la prima atestare documentară a localităţii, Primăria și Consiliul Local au organizat cea de-a XIX-a ediţie a Sărbătorii Nucului. Programul manifestărilor a fost unul bogat, sărbătoarea debutând cu un concurs de cai desfăşurat pe islazul din satul Dobrotinet Vale la care au luat parte mai mulţi călăreţi din comuna Curtişoara şi localităţile învecinate și continuând cu o întânire a fiilor satului. De la ora 13.00 a început spectacolul propriu-zis dedicat Sărbătorii Nucului. Rând pe rând, pe scenă amplasată în Grădina de Vară au urcat ansambluri folclorice din judeţ, premiate la numeroase festivaluri din ţară,  precum și artiști consacrați ai muzicii populare românești.

Dintre aceştia îi enumerăm pe curtişoreanca Emilia Alina Dorobanţu, Gelu Voicu, Ansamblul Profesionist „Doina Oltului” din Slatina, în frunte cu directorul ansamblului, maestrul Ion Crețeanu și soliştii Maria Ghinea, Neta Soare, Ileana Lăceanu, Victoriţa Cică, Gabriel Zăvoeanu, Carmen Budulan, Ștefania Ștrejescu, Ansamblul Folcloric „Flori de măr” din Curtişoara și Ansamblul Folcloric „Poarta Olteniei” Gal Ghimpețeni.

 

Alături de primarul comunei Curtișoara, Gheorghe Gănescu, sufletul manifestării, la eveniment a fost prezent prefectul județul Olt, Silviu Neacșu, deputații Marius Iancu și Dan Ciocan, senatorul Renică Diaconescu, directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Florin Barbu, dar și o parte din echipa politică şi administrativă a judeţului Olt , în frunte cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Virgil Delureanu, reprezentantul în comitetul de reglementare al ANRE (Agenția Naționară de Reglementare în Energie) Cornelia Sulger, managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu Greci, Sorin Brătoi, directorul Loctrans Cătălin Grecu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, Cristian Ungureanu, directorul executiv adjunct al Casei Județene de Pensii, Iulian Nicolae,  comisarul şef al Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa, directorul Direcției Județene de Evidența Persoanelor Olt, Nicolae Martin, fostul consilier al ministrului Agriculturii, Emil Marinescu, și consilierul județean Nicolae Vitan. Prezenţa staff-ului județului la acest eveniment este o dovadă de respect faţă de comunitatea locală.  În alocuţiunea sa, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Olt, Virgile Delureanu, a subliniat faptul că administraţia judeţeană va sprijini întotdeauna proiectele pe care le va derula edilul şef al comunei Curtișoara, Gheorghe Gănescu.   Pentru că este sărbătoare și suntem alături de dumneavoastră așa cum am fost mereu vreau să –l asigur pe domnul primar de tot sprijinul Consiliului Județean și al parlamentarilor de Olt.  Tot ceea ce vrea să întreprindă dânsul în comuna dumnevoastră va primi sprijinul CJ Olt, al domnului președinte Marius Oprescu și al meu. De asemenea, pentru că este zi de sărbătoare vă urez multă sănătate și distracție plăcută. La mulți ani Curtișoara, La mulți ani România, le-a transmis vicepreședintele CJ Olt,Virgil Delureanu, locuitorilor comunei Curtișoara.

Edilul şef al comunei Curtișoara, Gheorge Gănescu, este convins că datorită sprijinului acordat de Prefectura și Consiliul Judeţean Olt, proiectele derulate de administraţia locală vor avea întotdeauna finalitate. Gănescu le-a dat asigurări curtișorenilor că nu va precupeți niciun efort în a-și îndeplini promisiunile făcute în campania electorală. La mulți ani Curtișoara și bine ați venit la Sărbătoarea Nucului, o sărbătoare mult așteptată de mine și de dumneavoastră. Mulțumesc Consiliului Județean, mulțumesc domnului prefect care de fiecare data a fost alături de noi. Știți bine că anul acesta am trecut prin momente grele la Proaspeți, am avut anumite inundații, dar domnul prefect nu ne-a lăsat. A stat zi și noapte cu noi acolo. Consiliul Județean a avut grijă de noi și mulțumesc domnului director Florin Barbu de la ANIF cu ajutorul căruia o să rezolvăm situația cât de curând. Comuna Curtișoara să știți că a devenit un șantier și nu mă voi lăsa până nu o fac așa cum trebuie să arate o comună la poalele Slatinei. O să trec în revistă anumite investiții care  știți bine că le-am început: canalizare Curtișoara-Dobrotinet- Pietrișu, la Proaspeți am semnat contractual de lucru cu firma constructoare pentru introducerea canalizării, am început acel canal ca să captăm izvoarele. Acest cămin cultural vă spun sincer că la următoarea sărbătoare va fi  renovat. De asemena, am rezolvat problema Primăriei, a Dispensarului, s-a asfaltat strada Redon și urmează și alte investiții. Vă asigur că în cei patru ani cât voi fi primar la Curtișoara o să vedeți toate investițiile atât de frumoase și bine venite”, a spus primarul comunei Curtișoara.

Pe lângă discursurile oficialităţilor, evenimentul a fost presărat şi cu momente festive – înmânarea unor diplome, buchete de flori şi premii în bani pentru cuplurile care au împlinit în ultimul an 50 de ani de căsătorie. Sărbătoarea s-a încheiat târziu în noapte cu un superb foc de artificii.

Ilie Bîzoi