Dezastru în Olt. Firmele se închid pe bandă rulantă

3
782

Peste 1.000 de cereri de radieri de firme au fost înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul (ORCT) Olt, în primele opt luni ale anului, se arată în ultimul raport dat publicităţii de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Deși numărul firmelor şterse de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Olt , în primele opt luni din 2018, a înregistrat o scădere ușoară faţă de aceeași perioadă din 2017, situația este în continuare îngrijorătoare pentru mediu de afaceri oltean. Dacă în primele opt luni din 2017 fuseseră radiate, în Olt, un număr de 1.129 firme, în același interval din 2018,  au fost radiate voluntar 1.054, ceea ce înseamnă o scădere a dinamicii acestui indicator cu 6,64 procente. Numai în luna august 2018 nu mai puţin de 106 firme si-au închis porţile. Un simplu calcul arată că, în medie, în fiecare zi din 2018, cel puțin patru patroni au pus lacătul pe afacere.

Din peisajul mediului de afaceri al Oltului, au dispărut atât PFA-uri (persoane fizice autorizate), cât şi societăţi comerciale cu răspundere limitată şi mici întreprinderi individuale.

De la începutul lunii februarie 2017 radierea unei entități (în urma dizolvării sau lichidării) fie ea cu personalitate juridică (SRL, SRL-debutant etc) sau fără personalitate juridică (PFA, întreprindere individuală/familială) se face fără plata taxelor de registru. Eliminarea tarifelor pentru această operațiune este stabilită de Legea numărul 1/2017, publicată în Monitorul Oficial. Radierea unei entități înseamnă desfiinţarea efectivă a acesteia și stergerea ei din Registrul Comerțului. Radierea apare, în general, în urma dizolvării.

Ilie Bîzoi

 

 

3 COMENTARII

  1. ce parere are psd de acest lucru ? nu cumva este rodul politicii dezastruoase in domeniul imm-urilor dusa de incapabila ministra a muncii care foarte des mareste salariul minim fara nici o analiza economica ?

  2. Cum sa nu dispara ? Atata timp cand unii inspectori ai ANAF-ului fac legea. Cand Codul de Procedura Fiscala pentru ei este doar o carte de basme. Cand un inspector al SIF-ANAF te umileste si sterge pe jos cu tine, iar din pix, in spatele biroului, distruge o investitie realizata de un cabinet medica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here