Un bărbat din Corabia a murit din cauza virusului West Nile

0
498

Un bărbat în vârstă de 68 de ani, din orașul Corabia, a murit la Spitalul Județean Slatina, din cauza infecției cu virusul West Nile. Acesta este al patrulea caz de deces înregistrat în județul Olt din cauza virusului transmis de țânțari. În prezent numărul cazurilor confirmate cu meningită acută cu virusul West Nile în județul Olt a ajuns la 23.

Un al patrulea oltean a murit din cauza virusului West Nile. Bărbatul de 68 de ani, din Corabia, s-a prezentat la mijlocul lunii septembrie la Spitalul Slatina, unde a fost diagnosticat la internare cu encefalită acută, după care s-a stabilit şi prezenţa virului.

Iniţial, bărbatul a fost internat în Secţia de Boli Infecțioase, a Spitalului Judeţan Slatina, după care a fost transferat la Terapie Intensivă, unde după patru zile a decedat.

Boala a debutat din 12 septembrie. S-a internat în 18 septembrie. A fost izolat în Spitalul Județean de Urgență Slatina, Secția de Boli Infecțioase, cu diagnosticul de encefalită acută, iar pe fondul înrăutățirii manifestărilor clinice în aceeași zi, în jurul orelor 19.00, a fost transferat în Secția de terapie Intensivă. Pe 22 septembrie a decedat. I s-a recoltat probă pentru determinarea virusului West Nile și rezultatul a venit pe 1 octombrie 2018. Deci pe 22 septembrie a decedat,  dar rezultatul ca să știm că este confirmat virusul West Nile a venit pe 1 octombrie”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt, Gabriela Gogiu.

În acest an, în judeţul Olt au fost depistate 23 de cazuri de infecţii cu virusul West Nile, dintre care patru s-au soldat cu decesul pacienţilor ( n.r. un bărbat de 63 de ani din Caracal, un bărbat de 86 de ani din Pârșcoveni, un bărbat de 78 ani din Vulpeni și un bărbat de 68 de ani din Corabia). Toţi cei patru olteni care au murit aveau şi boli asociate, pe lângă infecţia cu virus.

Pentru reducerea numărului de îmbolnăviri cu infecția West Nile, Direcția de Sănătate Publică Olt  recomandă  populației: purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi și pantaloni lungi, daca ieșim seara din locuințe sau ieșim seara în parc la plimbare sau când mergem în pădure, la pescuit, în Delta; utilizarea substanțelor chimice repelente împotriva tânțarilor comercializate în farmacii ( DEET, icaridin/ picardin, IR 3535), în concordanță cu instrucțiunile de pe etichetă, pe care să le aplicăm pe părțile descoperite ale corpului;  împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă (plase protecție la ferestre/uși);  utilizarea substanțelor insecticide în locuință/in jurul locuinței;  utilizarea în locuință al aerului condiționat; utilizarea plaselor împotriva țânțarilor în jurul paturilor în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menționate anterior sau daca dormiți în aer liber și acoperirea pătuțului copilului sau căruciorul cu plase împotriva țânțarilor.

Ilie Bîzoi