Cel mai longeviv festival din țară își deschide porțile la Corabia. Festivalul „Corabia de Aur”, o tradiție de 45 de ani

0
420

Unul dintre cele mai longevive festivaluri din țară își deschide vineri, 21 septembrie, portile la Corabia. Festivalul Naţional de Muzică Populară şi Uşoară „Corabia de Aur” a ajuns, în acest an, la cea de-a 45-a aniversare. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a oraşului Corabia, cu sprijinul Consiliului Judeţean Olt, Consiliului Local Corabia, Primăriei Corabia, şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt.

 Concursul se adresează tinerilor solişti de muzică populară şi uşoară din toată ţara, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 30 de ani, şi are drept scop descoperirea şi valorificarea talentelor muzicale şi interpretative. Concursul se va desfăşura în Piaţa Independenţei din oraşul Corabia, în zilele de vineri, 21 septembrie, ora 19.00, la secţiunea muzică populară, şi sâmbătă, 22 septembrie, ora 19.00, la secţiunea muzică uşoară, după ce joi, 20 septembrie 2018, a avut loc preselecţia concurenţilor. Gala Laureaţilor va încheia, în data de 23 septembrie, acest festival.

Concurenţii de la muzică populară vor fi acompaniaţi de orchestra Ansamblului Profesionist ,,Doina Oltului” din Slatina condus de maestrul Ion Crețeanu. Juriul va fi alcătuit din personalităţi marcante ale vieţii muzicale româneşti precum şi din personalităţi culturale locale, consilieri locali. Festivalul este dotat cu numeroase premii.  Astfel, juriul va acorda următoarele premii:

Trofeul ,, Corabia de Aur “ – 3.000 lei;

Pentru fiecare sectiune se vor acorda:

Premiul I – 2.000 lei;

Premiul II – 1.500 lei;

Premiul III – 1.000 lei;

Premiul special ,, Gelu Barabancea “ la secţiunea muzică populară – 500 lei;

Premiul special ,, Jean Dasoveanu “ –la secţiunea muzică uşoară – 500 lei;

Se vor mai acorda, indiferent de secţiune:

Un premiu special  – 500 lei;

Premiul de Popularitate – 500 lei;

 

Nume grele ale muzicii populare și ușoare românești, la Zilele orașului Corabia

Festivalul „Corabia de Aur” se înscrie în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele oraşului Corabia, ajunse la cea de-a şaptea ediţie. În acest an, oraşul Corabia împlineşte 420 de ani de atestare documentară. Cu această ocazie, locuitorii urbei şi cei din localităţile apropiate vor beneficia, ca şi în ceilalţi ani, de o serie de manifestări cultural-artistice care vor crea o atmosferă de sărbătoare şi vor reuni sute de oameni atât spectatori, cât şi participanţi direct la evenimente. Printre invitații speciali ai evenimentului din acest an se numără îndrăgiți interpreți de muzică populară și ușoară: Constantin Enceanu, Niculina Stoican, Mariana Deac, 3 Sud Est, Nicole Cherry și Ami.

Prima ediţie a festivalului-concurs de muzică populară, folk şi uşoară, CORABIA DE AUR, a avut loc în anul 1973, la iniţiativa primarului oraşului, Mircea Florea şi a directorului Casei de Cultură din acea vreme, Ion Delu. Această manifestare a reunit timp de 44 de ani, tineri solişti din întreaga ţară, fiind o adevărată rampă de lansare pentru concursurile naţionale profesioniste. De aici, s-au lansat nume sonore ale muzicii precum Niculina Merceanu-actuala realizatoare de emisiuni TV, Neta Soare, Steliana Sima, George Rotaru, Sofia Baciu, Constantin Măgureanu, Constantin Enceanu, Vasilica Dinu, Maria Searu, iar la muzică uşoară: Carmen Rădulescu, Cătălin Crişan, Elena Cârstea, Mihai Onilă şi alţii.

Ilie Bîzoi