La mulți ani, pompieri!

0
220

Azi se sărbătoresc 170 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, act eroic al armatei române. La 13 septembrie 1848, ostașii pompieri au plătit cu tribut de sânge pentru apărarea idealurilor pașoptiste și independenței României. Pentru a marca acest eveniment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt a organizat un ceremonial militar care se va încheia cu defilarea gărzii de onoare și a autospecialelor din dotarea pompierilor olteni.

În deschiderea festivității, doi pompieri alpiniști au coborât, cu ajutorul autoplatformei pentru intervenție și salvare de la înălțime, două drapele tricolore aflate pe sediul Instituției Prefectului.

La acest eveniment au participat: Marius Oprescu, președintele CJ Olt, Silviu Neacșu, prefectul județului Olt, Delureanu Virgil, vicepreședinte CJ Olt, Adrian Bărbulete, inspector școlar general, Ioan Ciugulea, vicepreședinte CJ Olt, Gigi Vâlceleanu viceprimar și comisarul șef Ionuţ Sîrbu, șef al IPJ Olt.

Prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, a dat citire mesajului transmis de Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne: ”Oricât de multe cuvinte am încerca să folosim pentru a ne exprima recunoștința față de salvatori, tot ar fi prea puține! Ei sunt eroii noștri, în fiecare zi! Astăzi, mai mult ca oricând, este despre ei… despre pompierii români! Au fost, sunt și vor rămâne alături de oameni în momentele cele mai grele: atunci când au nevoie de prim-ajutor medical de urgență, atunci când sunt în situații critice, când flăcările, viscolul sau apele revărsate le amenință casa ori chiar viața. Se împlinesc astăzi 170 de ani de existență instituțională și fiecare filă ruptă din calendar a adus cu sine evoluție și transformare. Nu în ultimul rând, tradiția a fost și va rămâne liantul dintre generații și cu toții avem datoria să contribuim la păstrarea și promovarea acesteia. Mă bucur mult că, la ceas de sărbătoare, am avut ocazia să anunț lansarea unui proiect finanțat din fonduri europene, prin care vom restaura și moderniza o clădire emblematică pentru tot ceea ce înseamnă munca și sacrificiile pompierilor. Este vorba despre Muzeul Național al Pompierilor ”Foișorul de Foc”, deschis în urmă cu 55 de ani ”ca semn de cinstire a tradițiilor glorioase de luptă ale pompierilor și de înaltă prețuire a muncii contra incendiilor”, cum scrie în Cartea de onoare a muzeului. Folosesc și acest prilej pentru a-i felicita pe plutonier adjutant RĂDUȚĂ CRISTINEL (care a fost desemnat pompierul de onoare al anului 2018), pe plutonier adjutant GORGAN VASILE (care a fost desemnat salvatorul de onoare al anului 2018), dar și pe cei 5 subofițeri care au primit astăzi plachete onorifice pentru executarea unei misiuni de salvare de la înec, extrem de dificilă. Transmit, de asemenea, tuturor sărbătoriților zilei multă sănătate, misiuni încheiate în siguranță și cu succes! La mulți ani, dragi pompieri!

În cadrul acestei sărbători au fost înaintați în gradul următor, înainte de expirarea stagiului minim în grad, următorul personal care s-a distins prin moduyl de împlinire a atribuțiilor de serviciu: În gradul de Locotenent-Colonel Maior Sofia Marian; în grad de plutonier adjunct șef Plutonier adjutant Voica Pîrvu Marius; în gradul de plutonier adjutant: Plutonier major Drăghici Remus-Florian, Plutonier major Mincu Ion, Plutonier major Oprea Mihai, Plutonier major Petrache Cristinel, Plutonier major Segărceanu Alin-Gheorghe și Plutonier major Tanascovici Georgel.

Festivitatea s-a încheiat cu un exercițiu demonstrativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here