La mulți ani, pompieri!

0
337

Ziua Pompierului din România – scurt istoric

În fiecare an, pe data de 13 septembrie aniversăm Ziua Pompierului din România. Evenimentul anual ne oferă ocazia de a ne aduce aminte episodul glorios din istoria națională, lupta de pe Dealul Spirii purtată de compania de pompieri din București împotriva oștirii otomane.
Ziua Pompierului din România – scurt istoric: Pe data de 13 septembrie 1848, ostașii pompierii aflați sub comanda căpitanului Pavel Zagănescu au ajuns în Dealul Spirii din București, acolo unde a avut loc lupta împotriva numeroasei oștiri otomane. Aici, în locurile confruntări, locuri pătate cu sângele celor căzuți la datorie, în semn de omagiu și față de jertfa ostașilor pompieri, a fost ridicat Monumentul Eroilor Pompieri, monument descoperit la 13 septembrie 1901. Pe soclul mormântului scrie cu majuscule: LUPTĂTORILOR DE LA 13 SEPTEMBRIE 1848 – POPORUL ROMÂN RECUNOSCĂTOR. În anul 1860, Primul Parlament al României acordă participanților la actul eroic pensii pe viață, dar și prima medalie românească: PRO VIRTUTE MILITARI. Prin aceste acțiuni se arată aprecierea sacrificiului eroilor din 13 septembrie, dar și curajul și patriotismul pompierilor militari. Data de 13 septembrie 1863 a fost și data aleasă pentru înmânarea noilor drapele de luptă Oștirii Țării, Batalionul de la pompieri București, primul drapel de luptă primit chiar din mâna domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Trei ani mai târziu, pompierii artileriști și-au demonstrat din nou virtuțile ostășești și au contribuit la trecerea Dunării de către armata română și desfășurarea cu succes a Războiului pentru Câștigarea Independenței de Stat a României. Pompierii militari au acționat și în timpul celor două războaie mondiale. Ei au luptat pentru apărarea localităților și a populației și au stins incendiile provocate de bombardamente, unele dintre ele fiind devastatoare, precum cel din Valea Prahovei, august 1943 sau București, aprilie – august 1944.

Ziua Pompierului din România a fost declarată oficial în anul 1953 potrivit Libertatea.ro.

Ziua Pompierului, aniversată la Slatina

Pentru a marca Ziua Pompierilor din România Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt a organizat, vineri, 13 septembrie, pe platoul din fața Instituției Prefectului – județul Olt, un ceremonial militar la care au luat parte doamna Prefect Angela Nicolae, domnul subprefect Florin Dumitru, domnul Colonel Adrian TĂNASE, Inspector Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, șefii instituțiilor cu care ISU Olt colaborează, cadrele militare în rezervă, cetățeni și elevi din șocolile din municipiul Slatina.

În deschiderea activității, doamna Prefect Angela Nicolae, domnul subprefect Florin Dumitru și domnul Colonel Adrian TĂNASE, Inspector Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt au prezentat mesajele transmise de Prim-ministrul României, coducerea Ministerului Afacerilor Interne și conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, au fost înaintați în gradul următor, următoarele cadre: În gradul de Căpitan – Locotenent Marinescu Paul Ionuț, În gradul de plutonier adjutant șef – Plutonier adjutant Ion Florin, În gradul de plutonier adjutant – Plutonier major Cîrciumaru Marian, Plutonier major Moșteanu Ionel Narcis, Plutonier major Stănescu Cristinel Răzvan, Plutonier major Stroie Constantin Costin, Plutonier major Tudorache Constantin Aurel, Plutonier major Văleanu Emil Valentin

În continuare, a avut loc festivitatea de premiere a serviciilor voluntare pentru situații de urgență din județul Olt; pompierii voluntari au fost premiați de domnul Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt.

Clasamentul la concursurile serviciilor voluntare pentru situații de urgență a fost următorul: pe Locul al III-lea s-a clasat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Giuvărăști, Locul al II-lea a fost ocupat de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Radomirești, iar pe prima treaptă a podiumului s-a clasat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Stoicănești.

Lista celor premiați a fost completată depompierii care s-au remarcat pe timpul misiunilor de intervenție, dar și pentru spiritul civic demonstrat în afara serviciului: a primit insigna onorifică „pompier de onoare” al județului Olt, domnului plutonier adjutant Cojocaru Ilie, pompier în cadrul Detașamentului Slatina. Ilie este unul dintre cei mai apreciați paramedici SMURD din județul Olt, fiind cunoscut ca un profesionist desăvârșit.

A primit emblema de merit „acțiuni umanitare” clasa a III-a, domnului plutonier major Radu Victor, pompier în cadrul Detașamentului Slatina.

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, a primit o diplomă de merit Plutonier adjutant Stănescu Cristinel Răzvan, pompier în cadrul Stației Scornicești, pentru modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu.

Au primit diplome de merit voluntarele care au executat cele mai multe misiuni pe ambulanțele SMURD: Doamna paramedic-voluntar SMURD Tecuceanu Emilia-Emilena cu 221 de misiuni, Domnișoara paramedic-voluntar SMURD Rusu Luiza Ana-Maria cu 110 misiuni, Domnișoara paramedic-voluntar SMURD Ivanciuc-Danțuș Bianca-Maria cu 84 de misiuni.

În final, doamna prefect Angela Nicolae și domnul subprefect Florin Dumitru, au trasmis pompierilor mulțumiri și felicitări cu ocazia Zilei Pompierilor.

Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare și defilarea autospecialelor de intervenție din dotarea ISU Olt.