Festivalul-Concurs Național ”Arte și tradiții românești”, Ediția a V-a

0
215

În perioada 23-25 septembrie 2018, va avea loc Ediția a V-a a Festivalului-Concurs Național ”Arte și tradiții românești”, realizată cu sprijinul Consiliului Județean Olt, al Primăriei Municipiului Slatina și al Școlii Populare de Arte și Meserii Slatina. Această manifestare culturală se organizează la nivelul învățământului artistic derulat în Școlile Populare de Arte și Meserii din toată țara la inițiativa și sub patronajul Școlii Populare de Arte și Meserii Slatina.

Scopul acestui eveniment este descoperirea copiilor și tinerilor cu potențial artistic, promovarea, orientarea și formarea vocațională a acestora, valorificarea obieceiurilor, tradițiilor și creațiilor artistice adecvate vârstei, vizibilizarea și amplificarea activităților artistice, derulate în Școlile Populare de Arte și Meserii.

Deschiderea Festivalului va avea loc în data de 23 septembrie, cu începere de la ora 10:00 și va debuta cu parada concurenților. Apoi, în intervalul orar 10:00-11:00, pe traseul Platou S.P.A.M. – Strada Arcului – Bulevardul Alexandru Ioan Cuza – Strada Primăverii – Strada Crișan – Casa de Cultură a Sindicatelor, se va desfășura Parada Costumelor.

În cadrul acestui festival va fi lansată și ”Culegere de cântece și jocuri populare din Olt și Romanați” apărută sub semnătura dirijorului Marin Constantin.

”Culegere de cântece și jocuri populare din Olt și Romanați” de Marin Constantin a văzut lumina timparului la Editura Hoffman, în cursul anului 2018, datorită Consiliului Județean Olt și Școlii Populare de Arte și Meserii Slatina. ”Ideea de a scrie această carte a venit mult mai târziu, la îndemnul directorului Școlii de Arte și Meserii, Viorel Pintea. Ea trebuia să fie scrisă în colaborare cu maestrul Constantin Arvinte. În cele din urmă, mie mi-a revenit nobila sarcină să adun în această carte tot ce am primit de la informatori; cântece și jocuri din zona Olt-Romanați. Ea va rămâne ca o mărturie peste timp, că tradițiile și obiceiurile au existat dintotdeauna, cântecele și poeziile populare au dăinuit de-a lungul timpului și s-au transmis din generație în generație până în zilele noastre” a declarat dirijorul Marin Constantin, autorul cărții.

Necesitatea realizării unei culegeri care să reunească într-o formă muzicală autentică bogăția și specificul cântecelor și jocurilor populare din Olt și Romanați a fost o preocupare permanentă pentru toți astenitorii care lucrează în tărâmul mirific al artei folclorice Oltene. Marele beneficiar al acestei culegeri îl constituie transmiterea în formă și fond muzical tinerelor generații, amatorilor și profesioniștilor experiența unui maestru de mare clasă, dirijorul Marin Constantin, care timp de o viață a strâns informații muzicale valoroase din olt și Romanați. Folosirea acestei culegeri în Școala Populară de Arte și Meserii Slatina, la clasele de instrumente populare asigură un standard de calitate și o competență ridicată atât pentru dascăli, cât și pentru cursanți” a precizat Viorel Pintea, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii Slatina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here