Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce e interzis să faci pe 29 august

0
1119

Cel ce purta supranumele de „Înger al Pustiei”, SF. Ioan Botezătorul avea să împărtăşească soarta majorităţii prorocilor lui Israel, al căror şir îl încheie. Irod l-a prins pe Ioan şi l-a legat, în temniţă, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip, fratele său, pe care o luase de soţie. Căci Ioan îi zicea lui Irod: „Nu-ţi este îngăduit să ţii pe femeia fratelui tău”. Iar Irodiada îl ura şi voia să-l omoare, dar nu putea, căci Irod se temea de Ioan, ştiindu-l bărbat drept şi sfânt, şi-l ocrotea. Sărbătorindu-şi ziua, Irod – ameţit de vin, de cântece şi de dansul pătimaş al Salomeei, fiica Irodiadei – i-a făgăduit dansatoarei orice. Salomeea, instigată de Irodiada, i-a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul. Capul însângerat al Sfântului i-a fost adus pe tipsie. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an.

 Tradiția spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului.

Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului.

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Nu se folosesc farfurii sau alte blide (pentru că, după ce a fost tăiat, capul sfântului a fost pus pe o tipsie).

Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Sursa: dcnews.ro