Pepenele roșu, fructul miraculos al verii

0
312

Pepenele roşu este fructul vedetă al verii, este cel care potoleşte setea şi ne încântă prin mirosul şi gustul dulce inconfundabil. Scriitorul Mark Twain spunea despre acest fruct că „este un produs de lux al acestei lumi. Când îl guşti, îţi dai seama ce mănâncă îngerii“, potrivit csid.ro.

Fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conţine: 30 kcal calorii; 7,6 g carbohidrați; 0,6 g proteine; 0,15 g grasimi; 0,4 g fibre; 3 mcg acid folic; 0,2 mg niacina; 0,22 mg acid Pantotenic; 0,5 mg piridoxina; 0,3 mg Tiamina; Vitamina A 570 UI; Vitamina C 8 mg; Vitamina E 0,05 mg; Sodiu 1 mg; Potasiu 112 mg; Calciu 7 mg; Cupru 42 mcg; Fier 0,25 mg; Magneziu 10 mg; Mangan 0,38 mg; Zinc 0,1 mg; Licopen 4500 mcg

În afară de aceste beneficii nutriţionale incontestabile, cercetările realizate în ultima decadă au scos la iveală numeroase efecte benefice ale consumului de pepene roşu asupra sănătăţii.

Astfel, conţinutul extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol şi nivelul crescut de antioxidanţi (licopenul) din pepene face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali.

De asemenea, pepenele roşu conţine citrulină, care se găseşte îndeosebi în coajă, aminoacid care are rolul de a relaxa şi a dilata vasele de sânge, reducându-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp.

Aceiaşi antioxidanţi, împreună cu vitaminele conţinute de pepene, joacă un rol activ în prevenirea a numeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, colorectal, de prostată, de plămâni sau cel de col uterin. Un studiu realizat în China în 2009 arată că femeile care consumă frecvent pepene roşu au mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer mamar, datorită antioxidanţilor şi compuşilor care distrug celulele canceroase.

Pepenele roşu a căpătat de curând şi titulatura de Viagra naturală, deoarece citrulina ajută la relaxarea vaselor de sânge, permiţând astfel un flux sangvin mai abundent, deci o mai bună irigare a organelor, inclusiv a celor genitale.

Pepenele joacă un rol la fel de important şi în tratamentul diferitor infecţii ale organsimului, între care se numără şi inflamaţiile articulaţiilor. Astfel, consumul de pepene ajută la ameliorarea durerilor provocate de osteoartită şi permite o mai mare flexibilitate a membrelor.

Conţinutul crescut de potasiu din pepenele roşu este extrem de important în prevenirea formării pietrelor la rinichi şi dizolvarea acestora prin reducerea concentraţiei de acid uric din sânge, iar apa, în concentraţie de peste 92% are proprietăţi diuretice, făcând din acest fruct un ajutor în procesul de detoxifiere şi slăbire.

Reglarea presiunii arteriale

Un studiu publicat în Jurnalul American de Hipertensiune a descoperit că suplimentele alimentare care au la baza extractul natural din pepene rosu ajută la reducerea presiunii arteriale în rândul adulților obezi de vârstă mijlocie, cu prehipertensiune sau hipertensiune de gradul I.

Prevenirea astmului și a cancerului

Riscul de instalare a astmului scade în condițiile unui consum bogat de alimente bogate în nutrienți, dar mai ales în vitamina C, regasită în concentrații ridicate în pepenele roșu. Mai mult decât atât, aportul generos de antioxidanti (licopenul, beta-carotenul, luteina, zeaxantina și criptoxantina) combate formarea radicalilor liberi care pot cauza diversele forme de cancer. Suplimentarea licopenului a fost asociata cu un risc diminuat de cancer de prostata în mai multe studii de specialitate.

Reglarea digestiei

Datorita continuțului său de apă și fibre, pepenele roșu reglează digestia, previne constipația și contribuie la menținerea sănătății tractului digestiv.

Reducerea inflamațiilor

Colina este un nutrient important și versatil din pepene, care îmbunătățește capacitatea de învățare, memoria și mobilitatea musculara. În plus, ajută la menținerea structurii membranelor celulare, asista transmiterea impulsurilor nervoase și reduce inflamațiile cronice.

Combaterea durerilor musculare

Pepenele roșu ameliorează durerile musculare și îmbunătățește capacitatea de recuperare după efort în cazul sportivilor de performanță. Cercetătorii cred că efectul analgezic se datorează aminoacidului citrulina, furnizat de acest fruct.

Îmbunătătțrea sănătății pielii

Pepenele roșu conține din plin vitamina A, un nutrient necesar producției corespunzătoare de sebum, care asigură o hidratare optimă a pielii. În plus, această vitamină este esențială pentru creșterea tuturor țesuturilor corporale, inclusiv a țesutului cutanat și a părului.

Aportul adecvat de vitamina C, furnizată de pepenele roșu în cantități mari, este necesar pentru producția de colagen, esențială pentru structura părului și a pielii. Efectul puternic de hidratare al acestui fruct are beneficii directe asupra tesutului cutanat.

Protectia impotriva bolilor cardiace

Tot pepenele roșu este o sursă bogată de potasiu, component important al fluidelor corpului, care ajută la reglarea ritmului cardiac și a presiunii arteriale. Astfel, acest fruct delicios oferă protecție sigură împotriva bolilor cardiace coronariene și infarctului miocardic.

Întarirea sistemului imunitar

Prin continutul generos de vitamina B6, tiamina, vitamina C și mangan, pepenele roșu ajută organismul să dezvolte o rezistență sporită împotriva agenților infecțioși, de aceea este considerat și un puternic stimulent al sistemului imunitar.

Stimularea potentei

Un studiu dedicat impactului fructelor asupra potentei sexuale a descoperit că efectul pepenelui roșu de îmbunătățire a circulației sângelui are beneficii și asupra potenței masculine, mai exact asupra prevenirii disfuncțiilor erectile.

Pierderea kilogramelor în plus

Pepenele roșu este recomandat și în curele de slabire, datorită conținutului redus de calorii, în schimbul unui aport bogat de nutrienți. Acest fruct se poate consuma în porții generoase, alungă foamea cu rapiditate și facilitează eliminarea apei reținute în corp, având și efect diuretic. În plus, gustul plăcut al pepenelui roșu îl recomandă ca un bun înlocuitor al deserturilor hipercalorice, așa cum este înghețata.

Pepenele rosu poate fi consumat ca atare, în stare proaspătă, datoria aromei sale bogate și satisfacatoare. Totodată, fructul poate fi un ingredient excelent pentru salatele din vegetale și poate fi preparat sub forma de gem, serbet, cocktail de fructe sau suc proaspat și răcoritor. În unele țări asiatice, semințele pepenelui roșu sunt coapte și consumate ca gustare, iar în anumite regiuni din America de Sud, coaja este consumată ca legumă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here