26 de olteni au ieșit mai devreme la pensie din cauza poluării

0
457

Deși nebunia creată în jurul legii pensionării anticipate cu doi ani mai devreme, fără penalizare a oltenilor care au trăit în Slatina cel puțin 30 de ani sau într-o localitate aflată pe o rază de 8 kilometri în jurul acestui oraș trecut în lista celor cu poluare remanentă, a dat impresia că la Casa Județeană de Pensii  (CJP) Olt se va înregistra o avalanșă de cereri, acest lucru nu s-a întâmplat.

De la intrarea în vigoare a legii, 1 iulie 2017, CJP Olt a emis aproape 30 decizii de pensionare. „De la intrarea în vigoare a legii și până la data de 15 iunie au fost emise 26 de decizii pe legea pensionării cu doi ani mai devreme de vârsta standard. Oamenii vin în continuare și întreabă care sunt condiţiile și ce documente trebuie să conţină dosarul. Oamenii trebuie să știe însă că, în cazul acestei legi, este vorba despre o înscriere nouă la pensie, și nu vorbim despre o recalculare”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJP Olt, Constanța Gheorghe. Pensionarea cu doi ani mai devreme este o pensionare anticipată, fără penalizare. Nu se cumulează cu alte reduceri și nu are nicio treabă cu grupele de muncă. Legea numărul 144/2017 care a modificat alineatul (5) al articolul 65 din Legea numărul 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se aplică de la 1 iulie 2017, pe lista localităților poluate industrial pentru cetățenii cărora se acordă o reducere cu doi ani a vârstei standard de pensionare, fără penalizare, intrând și Slatina, Râmnicu Vâlcea și Turnu Măgurele (erau deja Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu-Mureș).

Documentele necesare dosarului de pensionare sunt, în principiu, aceleași: carnetul de muncă, adeverințe care să ateste stagiul de cotizare, copii după actul de identitate etc., însă în plus se completează o adeverință-tip, eliberată de Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei, care atestă că persoana îndeplinește condiția de a fi locuit cel puțin 30 de ani în zona poluată.

De legea care vizează reducerea vârstei standard de pensionare din cauza poluării generate de platforma industrială a municipiului Slatina pot beneficia locuitorii din zeci de localităţi ale judeţului Olt, dacă îndeplinesc criteriile legale. Potrivit reprezentantilor Casei Județene de Pensii Olt, aceste localități sunt: Bălteni, Brâncoveni ( Ociogi, Mărgheni), Brebeni (Teiuşu, Brebeni), Curtişoara (Raiţiu, Dobrotinet, Linia din Vale, Proapeţi, Curtișoara și Pietrişu), Găneasa (Izvoru, Oltişoru, Grădiştea, Dranovăţu și Găneasa), Ipoteşti, Milcov (Ulmi, Stejaru, Milcovu din Deal, Stejaru, Milcovu din Vale), Slatina (Slatina şi Cireaşov), Piatra-Olt (Piatra, Piatra-Olt, Criva de Sus, Criva de Jos, Enoşeşti), Pleşoiu (Pleşoiu, Arceşti Cot, Arceşti, Doba), Priseaca (Buiceşti, Priseaca, Săltăneşti), Slătioara ( Slătioara și Salcia), Strejeşti (Mamura, Colibaşi), Teslui (Cherleştii Moșteni, Teslui, Corbu și Cherleştii din Deal), Valea Mare (Turia, Recea, Zorleasca, Bîrca și Valea Marea ). Legea iniţiată de actualul ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi vicepremierul României, senatorul PSD Paul Stănescu şi de deputatul PNL Gigel Ştirbu a intrat în vigoare încă din vară anului trecut.

Ilie Bîzoi